A KSH szerint 1,7 százalékkal nőtt a GDP az idei első negyedévben egy év alatt

A KSH szerint 1,7 százalékkal nőtt a GDP az idei első negyedévben egy év alatt

A friss becslésben az áll, hogy az előző negyedévhez mérten viszont a gazdaság teljesítménye csak 0,8 százalékkal bővült.

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

A most kiadott tájékoztatás szerint

Magyarország bruttó hazai terméke 2024 I. negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értéket.

Az előző negyedévhez képest pedig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint

a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járult hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése - közölte a KSH.

Arról pedig a KSH szűk két hónapja számolt be, hogy a tavalyi évre vonatkozóan visszaesett a GDP, illetve zsugorodott az ipar és a kereskedelem teljesítménye is. Emellett stagnált a magyar gazdaság teljesítménye 2023 negyedik negyedévében.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)