Az amerikaiak szerint nincs arra utaló jel, hogy a Hamász támadást tervezne csapataik ellen

Az amerikaiak szerint nincs arra utaló jel, hogy a Hamász támadást tervezne csapataik ellen

Az Egyesült Államok az iszlamista szervezetet és Izraelt is felszólította, hogy biztosítsák a segélycsomagok eljuttatását a gázai civileknek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön elmondta, hogy nem látja jelét annak, hogy a Hamász támadást tervezne a Gázában állomásozó amerikai csapatok ellen, de hozzátette, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak a katonák biztonsága érdekében.

"Jelenleg nem látom semmilyen jelét annak, hogy szándék lenne erre"

- ezt mondta Austin egy sajtótájékoztatón.

"Ennek ellenére ez egy háborús övezet, és számos dolog történhet, és számos dolog fog történni"

- tette hozzá a védelmi miniszter.

Nehézségek adódnak a segélyek eljuttatásával

Az amerikai hadsereg által a gázai humanitárius segélyek beáramlásának felgyorsítására épített tengeri mólónak napokon belül meg kell nyílnia, annak ellenére, hogy a rossz időjárás akadályozza az előkészületeket - közölte csütörtökön John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Az Egyesült Államok mindenesetre felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy biztosítsák a gázai civileknek szánt segélyszállítmány zavartalan érkezését.

Korábban egy Jordániából érkező szállítmányt először izraeli telepesek támadtak meg, amelyet később palesztin fegyveresek térítettek el.

(Címlapkép: Izraeli katonák felügyelik a Gázai övezet lakosságának szánt nemzetközi segélyszállítmány mozgatását az erezi határátkelőnél, az övezet északi csücskében levő Bét Hanún palesztin városnál 2024. május 1-jén. MTI/EPA/Atef Szafadi)