Nagy Márton az Ománi Súra Tanács elnökével tárgyalt a szorosabb gazdasági kapcsolatokról

Nagy Márton az Ománi Súra Tanács elnökével tárgyalt a szorosabb gazdasági kapcsolatokról

A felek szerint közvetlen ománi és magyar járatokra is szükség lenne. Íme, egy újabb fontos baráti kapcsolat...

A mai napon Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Sheikh Khálid Hilal Al Maawali-t az Ománi Parlament alsóház, azaz a Súra Tanács elnökét és delegációját, írja az MTI.

A felek a találkozó során áttekintették a magyar-ománi gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel a magyar élelmiszeripar és azon belül a tejipari cégek kifektetési lehetőségeire.

Nagy Márton a találkozón hangsúlyozta, hazánk exportorientált országként mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik. Ezt tükrözi az is, hogy

a Magyarország és Omán közötti kereskedelmi forgalom 2010 óta több mint 1,5-szeresére növekedett.

A felek megállapították ugyanakkor, hogy a gazdasági kapcsolatokat további előmozdítása szükséges.

Az egyeztetés során a felek egyet értettek abban is, hogy

közvetlen ománi és magyar járatokkal erősíthető a két ország közötti légi közlekedési kapcsolat, valamint a már megkezdett együttműködést fejleszteni szükséges az oktatás területén.

Mindemellett megállapítást nyert, hogy szükséges a két ország együttműködésének kialakítása és megerősítése az energetika területén, beleértve a Mol esetleges szerepvállalását is.

(Címlapkép: Juszuf Ahmed Hamed Aldzsabrit, Omán új nagykövetét katonai tiszteletadással fogadják, mielőtt átadja megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek a Sándor-palotában 2020. július 3-án. MTI/Bruzák Noémi)