Tízéves mélyponton a hazai ingatlanbefektetési piac, 38 százalékos a visszaesés az elmúlt évhez képest

Tízéves mélyponton a hazai ingatlanbefektetési piac, 38 százalékos a visszaesés az elmúlt évhez képest

A befektetési aktivitás Magyarországon mindössze 600 millió eurót ért el tavaly. Az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése az idei évre is alacsony befektetési forgalmat vetít előre.

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban – számolt be a Portfolio.hu.

A befektetési aktivitás részben a magas finanszírozási költségek miatt Magyarországon mindössze 600 millió eurót ért el tavaly, ami 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest.

A csökkenés közben ugyanakkor tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot – írja a lap, hozzátéve, hogy az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket.

A volumen

🔴36 százalékát irodaházak,

🔴22 százalékát ipari-logisztikai ingatlanok,

🔴19 százalékát szállodák,

🔴13 százalékát fejlesztési telkek,

🔴11 százalékát pedig kiskereskedelmi ingatlanok tették ki.

A Portfolio szerint mindez nem csak nálunk van így, hasonló folyamatokat látni Nyugat-Európában is, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

Az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése 2024-re is alacsony befektetési forgalmat vetít előre Magyarországon.

Mint írják, a tavalyi befektetési forgalom a régió átlagában 54 százalékkal maradt el az előző év forgalmától. A legnagyobb mértékben (68 százalékkal) Lengyelországban és (63 százalékkal) Romániában csökkent a tranzakciós volumen.

(Címlapkép: Unsplash)