Varga Mihály gyorsítaná a helyreállítási források lehívását, az Európai Számvevőszék elnökét fogadta

Varga Mihály gyorsítaná a helyreállítási források lehívását, az Európai Számvevőszék elnökét fogadta

Navracsics Tibor szerint viszont egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió, és el is mondta, miért látja így.

"A gazdasági növekedés újraindításával folytatjuk a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését, így a magyar adósságszint tartósan az uniós átlagnál kedvezőbb marad" - jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Európai Számvevőszék (ECA) elnökét, Tony Murphyt és a szervezet magyar tagját, Pelczné Gáll Ildikót a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

A pénzügyminiszter az MTI-n megjelent közlemény alapján felrótta,

egyetértettünk abban, hogy az uniós helyreállítási terv célja a gyors segítségnyújtás a tagállamok gazdaságainak, ezzel szemben a források jelentős részét a bizottság még nem tette elérhetővé. De Varga nem hozta szóba az Orbán-kormány mulasztásait a közbeszerzések és az azt átható korrupció körül.

Varga Mihály hangsúlyozta: az Európai Számvevőszék tevékenysége növelheti az eredményes válaszokat az unió előtt álló jelenlegi és jövőbeni kihívásokra. "Fontosnak tartjuk az ECA munkáját az uniós költségvetésről szóló jelentés összeállításában is, hiszen valós képet kapunk a beszámolóról, a kiadási területeket jellemző hibákról, amely a magyar elnökség munkáját is segíti majd" - tette hozzá Varga.

A tárcavezető a magyar elnökség prioritásait ismertetve elmondta: Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A közlés szerint a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítanak majd az uniós versenyképességi és demográfiai kihívásokra is, a zöld gazdasági átállásra, a fenntartható adósságpályára.

Varga Mihály a közlemény szerint sérelmesen úgy vélte, egyetértettünk abban, hogy a helyreállítási források kihelyezését gyorsítani szükséges, a lehívás túl bonyolult szabályrendszere rontja a tagállamok versenyképességét.

A súlyos hiánnyal küzdő magyar költségvetés tragikus helyzetéről azonban Varga meglehetősen hiányosan értekezett.

Navracsics: Egy majdnem tökéletes találmány az EU

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - fogalmazta meg a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.

Navracsics Tibor a rendezvény kerekasztal-beszélgetésén arról beszélt, hogy álláspontja szerint az európai integráció jelenlegi krízisének gyökere nem politikai, hanem kulturális eredetű.

Nem ismerjük eléggé egymás kultúráját, hagyományait, a nemzeti identitásokat, ezért nehéz megérteni egymást

- vélekedett a miniszter.

A tárcavezető hozzátette, hogy az EU alapításakor azt remélték, hogy egy jól működő gazdasági rendszer és az emberek jóléte a békéhez tud vezetni. Ám amíg nincs kulturális közös megértés, addig az európai integráció jövője bizonytalan a gazdasági sikertörténet és a politikai eredmények ellenére is - ecsetelte Navracsics, nem mellőzve a fideszes propagandaszöveget sem.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport luxembourgi ülésén 2024. április 11-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet)