Vona Gábor: Építsünk hidat!

Hídépítést, új, valódi nemzeti konzultációt hirdetett meg a Jobbik elnöke hatodik évnyitó beszédében.

Európa beteg

A pártelnök a beszédét Európa válságával kezdte. Szerinte az Unió nem válságban van, hanem a lisszaboni úton járó Európai Unió egyenesen megbukott. Ezzel a struktúrával, ezekkel a vezetőkkel sehová nem fog jutni. Európa beteg, és Vona szerint az Unió jelenlegi vezetői ahelyett, hogy életképes megoldásokat javasolnának, dicsőítik a betegséget. Európa beteg, lázas, vérzik, ők pedig azt mondják erre, "ez csodálatos".
 
Kiemelte: egy új Európát kell építeni, egy erős, szolidáris, nemzetekre épülő Európát. Azonban, ha nem sikerül, akkor Magyarországnak nem kell ezzel együtt bukni. Fel kell készülnünk arra, hogy a saját lábunkra álljunk - mondta.
 
A pártelnök szerint a magyar hajó hánykolódó tengeren úszik, nekünk pedig egy jó kormányosra van szükségünk, azonban az elmúlt 25 évben nem volt jó kormányosunk, a kormányaink csak ártottak nekünk.

Ellenzéki kormányzás 

Vona szerint a Jobbiknak nem az a mérce, mint a Fidesznél, hogy jobbak, mint az MSZP. Hangsúlyozta, ma Magyarországon a Jobbik képes és le akarja váltani a mostani kormányt, és ezt meg is fogja tenni. Ehhez azonban az előttünk álló két és fél évben, bár jogilag 2018-től van csak lehetőség kormányozni, három területen gyakorlati kormányzásra kell készülnie a pártnak. Vannak ugyanis olyan társadalmi politikai folyamatok, amiket a kormányzó erők nem végeznek el, akkor a legerősebb ellenzéknek kell felvállalnia. 
 
A pártelnök három területet sorol fel e téren: ilyen a társadalom szétszakítottsága, a politikai kultúra vészes elaljasulása, valamint a legsúlyosabb ágazatok, területek felkarolása.
 
A magyar társadalom vészes megosztottsága kapcsán elmondta, bár a magyar sors része a megosztottság, a magyar sorsfeladat már az, hogy hidat építsünk a bennünket megosztó kérdések felett. 
"Az a generáció, amelyik nem tudja felvállalni ezt a felülemelkedését, az egy sikertelen generáció" 
- mondta. 

Hidakat építeni

Emlékeztetett: a mai magyar politika megosztottságot generál a társadalomban, így az idősek és fiatalok, a nők és férfiak között, de ilyen, hamis megosztottság a jobboldali-baloldali megosztottság is - emelte ki.
 
Vona szerint a hídépítést nem pártok között kell megoldani, hanem szerinte az emberek felé kell hidat építeni, ezt azonban a Fidesz és az MSZP nem tudja, de nem is akarja felvállalni, hiszen a megosztottság a lételemük. Az ő létezésük egymást igazolják, egymásnak feltételei: addig van ugyanis szükség MSZP-re, amíg van Fidesz és fordítva.
 
Hangsúlyozta, egyedül a Jobbik tud nyitni az úgynevezett jobboldali és úgynevezett baloldali szavazók felé, ezért arra bátorít mindenkit: építsenek hidat egymáshoz. 
 

Valódi polgári Magyarország

A politikai kultúra elaljasulásáról szólva kiemelte: a hazai közbeszéd soha nem látott mélységekbe zuhant, de ez nemcsak a stílusra igaz. A Fideszt ugyanis a korrupció, az arrogancia, valamint a hatalmi téboly jellemzi. Szerinte ezek egy tőről fakadnak: abból, hogy ők az emberek fölött állóknak tartják magukat. Számukra ez a politika lényege. Ez lenne a polgári Magyarország, ahol az emberek függnek a politikai kegytől, ahol az emberek félnek kinyilvánítani a véleményüket, ahol a politika kontraszelektált? - tette fel a kérdést a pártelnök.
 
Vona hangsúlyozta, a Jobbik továbbra is egy erős államban hisz, de nem egy gonosz, kekeckedő, magát mindenen felül álló államban. Orbán Viktor annyit harcolt a szocializmussal, hogy most épített egy másikat - mondta. Ezzel az új szocializmussal szemben kell megjelenni valódi néppártként. 
 
A párt társadalomról alkotott elképzeléseiről szólva egy olyan polgári Magyarországot képzel el, ahol a polgárok független, szabad emberek, ahol nem kell félniük a véleményüket kinyilvánítani, ahol széles és erős a középosztály. Szerinte a Fidesz egy saját felső réteget épített ki, egy új hűbéri rendszert. A széles középosztályhoz azonban az alsó középosztályt kell felemelni.

Veszélyben a szabadság

A Fidesz alkotmánymódosítása kapcsán Vona Gábor kiemelte, a Jobbik nem fogja hagyni, hogy a terrorizmus kapcsán benyújtott törvényjavaslat révén a Fidesz megszerezze a rendeleti úton való kormányzás lehetőségét.
 
A rendeleti kormányzás lehetőségével a Fidesz a médiát kikapcsolhatja, a netet lekapcsolhatja - folytatta.
 
Gondolkodjanak el a Fideszes szimpatizánsok, hogy mi lett volna, ha 2006-ban Gyurcsány Ferencnek lett volna ilyen lehetősége?
- kérdezte. 
 
A Jobbik így a terrorizmustól és a Fidesz hatalmi tébolyától is meg akarja védeni a magyar embereket. 

Jó úton a néppártosodás

A pártelnök szerint semmi sem bizonyítja jobban a néppártosodás sikerét, hogy a Fidesz immáron kéthetente kiad egy közleményt, kutatási eredményt, hogy "megbukott a Jobbik-néppártosodása". 
 
Azt szeretnék ugyanis - véli a politikus, hogy visszatérjünk a rétegpárti szerepbe. A Fideszt ugyanis egy valódi néppárt tudja csak megverni. Tavaly Tapolcán megmutattuk, mire képes ez az erő, 2018-ban újra meg fogjuk mutatni - hangsúlyozta.

Korrupció, egészségügy, oktatás

Vona Gábor harmadik feladatként e három területet emelte ki, mint olyan kérdéseket, amelyekkel nem lehet várni 2018-ig. Emlékeztetett a Fidesz 2008-ban lényegében egy népszavazással alapozta meg a választási sikerét és verte meg a szocialistákat. Nem véletlen, hogy a Fidesz ellehetetleníti ezt az intézményt. 
 
A pártelnök szerint ezért a Fideszt a saját fegyverével kell legyőzni, ezért valódi nemzeti konzultációt hirdetett meg a korrupció, az egészségügy, és az oktatás kérdéseiben. 2016 a valódi konzultáció éve, 2017 valódi program éve, 2018 pedig a valódi kormányzás éve lesz - mondta.  
 
A korrupció esetén kiemelte a mentelmi jog, az elévülés, a pályázati visszaélések, a folyamatos visszaosztások kérdését, ahogyan tenni kell a nepotizmus, az uram-bátyám világ ellen is - sorolta a problémákat. 
 
De valódi konzultációra van szükség az oktatás területén is: a pedagógusok megbecsültségéről, gyermekeink leterheltségéről, a diplomás munkanélküliségről, vagy épp a szakképzés helyzetéről igenis beszélni kell. Ahogyan olyan tabukérdésekről is, mint a szegregáció vagy integráció kérdése, vagy épp az iskolai erőszak, amely sok esetben már szexuális zaklatást takar. 
 
Az egészségügy kapcsán emlékeztetett: a háziorvosi rendszer az összeomlás határán, tragikus a mentősök helyzete, a várólisták, a kórházaink állapota, a felszereltség hiány általános. Idetartozik a tömegsport kérdése is, mint a legjobb megelőző gyógymód. Hány grundot, hány pályát lehetett volna építeni a stadionokból? - tette fel a kérdést a pártelnök.
 

Felszántani az országot

A politikus szerint a valódi nemzeti konzultációhoz egy párt önmagában kevés. Meg kell szólaltatni ezért a civil társadalmat, az érdekképviseleteket, s velük összefogni, közös mederbe kell terelni a célokat, az energiákat.
 
Bejelentette: február közepétől a Jobbik politikusai személyesen járják a településeket.
 
"Fel fogjuk szántani az országot, mi nem a fotelból fogjuk osztani az észt, hanem küzdeni fogunk, ahogyan eddig."
 
Emlékeztetett: tavaly a Jobbik felfüggesztette a Fidesz ostromát, és segített megvédeni az országot, "de a türelmi idő lejárt, folytatódik a várostrom, poroljuk hát le a cipőnket, vegyük le a falról a kardot, és készüljünk az ostromra - mondta. 
 
Azért vagyunk itt, mert megküzdöttünk azért, hogy itt lehessünk. Egy keletről jött nyugati nép, egy lovasíjász nemzet vagyunk, Attila unokái. Attila unokái pedig - a jóistenen kívül - nem félnek semmitől, zárta beszédét Vona Gábor. 
 
A beszédről készült videó itt tekinthető meg.
 
 
Az évadnyitón átadták Jobbik Magyarországért Alapítvány által évente odaítélt Pongrátz Gergely-érdemkeresztet is, melyet idén dr. Popély Gyula, a Károli Gáspár Egyetem korábbi rektorhelyettese, a pozsonyi magyar gimnázium kétnyelvű bizonyítványok miatt eltávolított igazgatója kapott.