A vérplazma-adományozókkal is kiszúr a kormány

A 3665 forintos plafon meghúzásának okáról a portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A tárca sajtóosztályától ezt a magyarázatot kapták:

"A 3/2005 EüM-rendelet előírása, hogy a donáció önkéntes legyen, külső kényszertől, anyagi ösztönzőktől mentes. Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az önkéntes véradásokért olyan juttatás kerüljön megállapításra, mely nem kizárólag anyagi ösztönző erővel bír, hanem a belső motivációkra is hat, a donorok megbecsülését hangsúlyozza, fontosságérzetét erősíti. A vér- és plazmaadások biztonságának megteremtésén túl egy közösség, egy ország sikerét döntően befolyásolja az egymás iránt érzett felelősségünk. (...) Az intézkedéssel a kormány célja az, hogy a teljes véradók száma növekedjen."

Vagyis a kormány attól tartott, hogy a plazmaadás miatt csökken a véradók száma.

A Plazmaszolgálat Kft. szerint viszont a rendeletmódosítás éppen hogy nagy veszélyt jelent a nemzeti vérkészletre, mivel szerintük a magas plazmaadási kedv közvetetten és közvetlenül hozzájárul a vérkészlet biztosításához. Közvetetten úgy, hogy a plazmacentrumok „tűbaráttá” teszik a plazmaadókat azáltal, hogy az átlagemberben természetes módon meglevő félelmeket, fóbiákat megszüntetik, és ha valakinek a plazmaadás teljesen természetessé válik, onnan már csak egy lépés a véradás. „Ha ez a lépcsőfok kiesik, akkor az a véradási hajlandóságot csökkentheti” – magyarázták.

A vérplazmát gyógyszer-alapanyagként gyűjtik Magyarország több nagyvárosában az erre specializálódott cégek. Olyan betegségek gyógyításában van kulcsszerepe, mint például a hemofília, immunhiányos állapotok, de a súlyos égési sérültek kezeléséhez is szükség van rá.