Újabb pofon: konzervatív értelmiségiektől kapott kemény kritikát az Orbán-kormány

Visszaperelni nem lehet a vagyont, meg lehet viszont adóztatni.

A rendezvényt Sólyom László jobboldali polgári köre szervezte. A társaság nem az egykori fideszes polgári körök mintájára jött létre, 2015-ben alapították konzervatív, jobboldali értelmiségiek: Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Csaba László, Jakab András, Jóri András, Kádár Béla, Mellár Tamás, Sólyom László, Tölgyessy Péter és Urbán László.
 
Az előadásról a hvg.hu számolt be, a szakértők pedig igen kemény szakmai kritikákat fogalmaztak meg az Orbán-kormány gazdasági tevékenységével kapcsolatban.
 
Csaba László kiemelte: nincs esély arra, hogy 2%-ról 4-4,5%-ra emelkedjen a gazdasági növekedés rátája.
 
A beruházási ráta tavaly 10 százalékkal csökkent, ha idén emelkedik is, abból a gazdaság nem tud ekkora lendületet venni; a növekedést pedig a külpiaci helyzet sem támasztja alá. Az uniós támogatás egyelőre nem jön, ha a kormány előfinanszírozással helyettesíti, növeli az államadósságot.
 
Hiányzik a képzett munkaerő, kutatás-fejlesztésre pedig mindössze a GDP 1,5 százalékát költjük, szemben a 3%-os uniós ajánlással.
 
A szakember szerint a kiutat az oktatás jelentheti.
 
Mellár Tamás, aki az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt, több problémát is felsorolt: szerinte
 
gyenge a polgári társadalom, töredékes a középosztály, a demokratikus és piaci intézményeink nem megfelelő módon működnek.
 
A szakértő szerint helyre kell állítani a nemzeti intézmények függetlenségét, a szakma bevonásával új oktatási programot kell létrehozni, többet kell költeni K+F-tevékenységre, de szükséges az állami intézményrendszer felülvizsgálata és a korrupció visszaszorítása is. Mellár szerint le kell bontani a monopóliumokat és a kis- és középvállalati szektor lehetőségeit kell növelni. A "világ legigazságtalanabb adórendszerének" nevezett egykulcsos adó helyett visszaállítaná a progresszív jövedelemadót, és bevezetné a limithez kötött vagyonadót, például ezer hektár földbirtok vagy 100 milliós vagyon felett - aligha okoz nehézséget kitalálni, kikre is gondolhatott Mellár.
 
Az egyetemi tanár kemény kijelentést tett ezzel kapcsolatban: mint mondta,
 
a megszerzett vagyonokat a bíróságon nem lehet visszaperelni, megadóztatni viszont igen.