Paks: minden nyíltan, rendben, nyugodtan zajlott

A közlemény szerint a Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei január 17-én 22 órakor egy esetleges transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az 1. blokk leterheléséről döntöttek. A művelet a szabályok betartásával, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel (Mavir) egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlott.

A társaság szakemberei a helyreállítás megkezdése érdekében január 18-án 0.30 órakor elindították az 1. blokk leterhelését, majd rövid időre mindkét trafó működését leállították, ezt követően a blokk teljesítményét 50 százalékos szintre állították be. A szakemberek jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak. Az esemény a másik három blokk üzemelését nem befolyásolta.

A teljesítménycsökkenésről szóló tájékoztatás a létesítmény belső szabályzatának megfelelően az eseményt követően megjelent az atomerőmű honlapján. A sajtóban megjelenő érdeklődés is a honlapon található információk nyomán jelentkezett - jegyezték meg.

A Paksi Atomerőmű Zrt. mindent lépését előre egyeztetetten, a nyitott tájékoztatás kívánalmainak megfelelően, szakszerűen és felelősségének tudatában hajtotta végre. A társaság minden, a közvélemény félrevezetésére vagy megfélemlítésére alkalmas állítást és sajtóhírt határozottan visszautasít - írták a közleményben.