Elhunyt Vida Ferenc, a Lord zenekar alapítója

Elment a Vándor…

„Az idő eljött, ő szabad lett, útra kelhet a végtelenbe…”

Vida Ferenc 1949-ben, Jákon született. Első zenekara az 1969-ben összeállt vassurányi Red Fire volt, majd 1972-ben megalapította a Lord együttest, aminek tíz éves szünettel, 2005-ig basszusgitárosa volt. Játéka a Lord kötelékében hét albumon – Big City Lights (1985), Szemedben a csillagok (1988), Ragadozók (1989), Válogatás (1990), 3 (1990), Az utca kövén (1992), 2002 (2002) – valamint három kislemezen hallható, majd 2005-ben személyes ellentétek miatt távozni kényszerült a csapatból.

2007-ben saját neve alatt egy új – a veretes hard rock zenét neoklasszikus hatásokkal vegyítő és Yngwie J. Malmsteen inspirálta gitárszólókkal tarkított muzsikát játszó – formációt verbuvált maga köré. Három CD-jük – Ellopott remények (2008), Gyáva angyal (2013), Rockerszív (2015) – is megjelent.
Volt szerencsém mindhárom Vida Rock Band albumról vagy egy ajánló vagy vele készült interjúk formájában cikkeket megjelentetni, utóbbi kapcsán pont itt, az Alfahír Hírportálon. Emlékszem, ennek kirakása után felhívott, megköszönte, majd nagy meglepetésemre azt mondta, hogy szívesen tollba mondaná az életét… Mert, hihetetlen sztorijai vannak, biztos siker lenne. De kicsit ironikusan azt kérte, hogy ennek csak akkor kellene megjelennie, ha ő már nem lesz. Megbeszéltük, hogy ha mindkettőnk ideje engedi, újra elővesszük a témát… Aztán persze nem lett ebből semmi. Mellőle tavaly teljesen kicserélődtek a zenészek, új tagokkal újraindította – a már csak szimplán Vida névre keresztelt – zenekarát, koncertezni is kezdtek, olyannyira, hogy most tavaszra is már voltak lekötött dátumaik.

A kilencvenes évek első felében-közepén kiadót működtetett LMS Records néven.

A zene mellett másik szerelme a futball volt, 2010 júniusában edzői diplomát is szerzett.

Tegnap pedig elment… Isten nyugosztaljon!