Az oroszok 69%-a szavazna Putyinra

A válaszadók közül 74 százalék mondta azt, hogy biztosan, 9 százalék pedig azt, hogy feltehetően elmegy majd szavazni. A felmérés alapján a szakértők arra a következtésre jutottak, hogy 63 és 67 százalék közötti részvétel várható és hogy Putyin a voksok 69-73 százalékára számíthat a március 18-án megtartandó elnökválasztáson.

Ha ez valóban így lesz, akkor közel kerül majd a megvalósuláshoz a Kreml által sajtóértesülések szerint kitűzött cél, vagyis a hivatalban lévő államfő 70 százalék részvétel melletti 70 százalékos támogatottsága. Ez a várakozások szerint bírálói szemében is megerősítené a jelenlegi politikai kurzus legitimitását.

A részvételt egyébként számos eszközzel próbálják fellendíteni Oroszországban: a választási aktivitást a hivatalos hirdetések mellett a szórakoztatóipar és a sport celebritásai próbálják meg fellendíteni, a voksolást több helyen összekapcsolják helyi jelentőségű népszavazással vagy tömegrendezvényekkel, az először választók pedig ajándékot kaphatnak. A Központi Választási Bizottsághoz egyébként érkeztek be arra vonatkozó panaszok, hogy állami és önkormányzati vállalatok alkalmazottjaira, valamint diákokra nyomást próbáltak meg gyakorolni a részvétel érdekében.

A közvélemény-kutató intézet által megkérdezett mintegy négyezer választópolgárok közül egyébként 7 százalék Pavel Grugyinyin üzletemberre, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja jelöltjére adná le voksát, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezére 5 pedig százalékot kapna. Őket Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) követi 2 százalékos támogatottsággal, majd Grigorij Javliszkij (Jabloko) és Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség) 1-1 százalékkal, továbbá Borisz Tyitov (Vállalkozók Pártja) és Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) egyaránt kevesebb mint 1 százalékos népszerűséggel.

A közvélemény-kutatók prognózisa szerint Grugyinyin a voksok 10-14, Zsirinovszkij 8-12, Szobcsak 2-3, Javlinszkij pedig 1-2 százalékára számíthat. A többi jelölt feltehetően nem fogja

A legnagyobb független orosz közvélemény-kutató intézet, a Jurij Levada Független Elemzőközpont, mivel külföldi ügyökké minősítették, nem közölhet az elnökválasztásra vonatkozó adatokat a kampány során.