A Jobbik ingyenes tömegközlekedést javasol szmogriadó idején

Tokody Marcell elmondta, a Jobbik előterjesztést nyújtott be annak érdekében, hogy Budapesten a közösségi közlekedést a szmogriadó riasztási fokozatával érintett napokon díjmentesen lehessen igénybe venni.

A vezető ellenzéki erő szerint ezáltal "pozitív ösztönzést" kapnának az emberek arra, hogy otthon hagyják az autót és a közösségi közlekedést válasszák. Hozzátette:

ennek a sikerességét számos külföldi példa is alátámasztja.

A képviselő szerint az intézkedés nem járna számottevő bevételkieséssel, mondván, akik leginkább igénybe veszik a közösségi közlekedést, azok a bérlettel utazó munkába járók. A többi lakos amúgy sem vásárol jegyet, hiszen autóval közlekednek - fejtette ki.

Tokody Marcell kijelentette: az intézkedés jelentős társadalmi hasznot hozna, hiszen javulhatna általa a levegő minősége.

A Jobbik javasolja azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés kérje fel Tarlós István főpolgármestert: kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal annak érdekében, hogy a főváros közigazgatási határain belül - szmogriadó esetén - a MÁV és a Volán járatainak használata is legyen díjmentes.

Kérdésekre válaszolva, a budapesti olimpiai pályázat kapcsán Tokody Marcell elmondta, továbbra is fennáll a Jobbik "elvi igenje", a kérdésben szerintük korábban lett volna értelme egy népszavazásnak.

Kifejtette, a Magyar Olimpiai Bizottság közvélemény-kutatás keretében felméri majd, hogy a lakosság mennyire támogatja az olimpiát, és ha a támogatók aránya nem éri el a 60-70 százalékot, akkor nem fogják Budapestet támogatni.

Ilyen értelemben a népszavazás okafogyott, a megtartása felesleges pénzkiadás lenne - jelentette ki Tokody Marcell.

A javaslat pontos szövegét a képviselő Facebookon is megosztotta:

Javaslat díjmentes közösségi közlekedés biztosítására a szmogriadó riasztási fokozatával érintett napokon.

Közzétette: Tokody Marcell Gergely – 2017. január 24.