Marad a szmog és a szmogriadó

A hét első két napján tapasztalt jelentős forgalomcsökkenés mellett a hétfőhöz képest kedden már nagyobb mértékű javulás jött létre, ugyanakkor a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei - áll a testület közleményében.

Mint írják, a keddi adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő tíz mérőpontból még egy helyen, Csepelen meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm köbméterenként), ami felett már a rövid idejű hatás is veszélyt jelent az emberi egészségre.

A legkedvezőbb budatétényi kivételével a többi mérőponton a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozata (75 ?g/m3) körüli, illetve jellemzően feletti szennyezettségi szint alakult ki - írják, jelezve, hogy ennél nagyobb koncentráció esetén a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság különösen érzékeny csoportjánál, különösen gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

Tarlós István főpolgármester a helyzet javulása érdekében arra kérte a budapesti lakosokat, hogy a fővárosi úti célok elérésekor lehetőleg a közösségi közlekedést használják.

Így tűnt el Budapest a szmogban

Az elmúlt napokban a szélcsendes, ködös idő miatt szmog takarta be Budapestet. A főváros levegője olyannyira rossz, hogy Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Ennek értelmében hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.