Megismerkedne a sok százezer jobbikossal a MAZSHISZ-es rabbitestület elnöke

Nem voltak kevesen.

Szerinte nem történt semmi különös. Csupán egy ember – a magyar Országgyűlésben önálló frakcióval rendelkező pártok egyikének elnöke – írt egy levelet, és benne jókívánságait fejezte ki a hanuka alkalmából, ahogy tette ezt minden más pártvezető, kormánytisztviselő, civil szervezeti vezető és még sokan mások.

Nem érti, hogy mi szükség volt arra, hogy egy ilyen tucat-köszöntőlevéllel Köves rabbi körbeszaladja a nyilvánosságot (Híradó, MTI, 888.hu, Magyar Idők, Origo stb.).

Illetve később leszögezte, hogy nagyon is érti: Köves Slomó „nyílt levélben próbálja alázni a pártelnököt, ezt követi azután a kormánypárti médiaroadshow, akkor, amikor jelen pillanatban a kormányzat egyik legfontosabb kommunikációs célja a Jobbik ellehetetlenítése és a Gyurcsány–Vona bohóctengely köztudatba emelése és evidenciává tétele”.

Radnóti úgy véli, ezeket a leveleket és a bennük foglalt jókívánságokat illik elolvasni. Mint rabbi, meglepődött, hiszen a zsidó vallásjogi törvényeik ebben a tekintetben világosak: nem helyes megkérdőjelezni a hozzájuk fordulók jó szándékát, eleve azt feltételezni, hogy „ők” bizonyosan csak színlelnek.

Méltányolta, hogy történt, történik valami a Jobbiknál. „Olybá tűnik, azon dolgoznak, hogy ezt a rettenetes időszakukat nem letagadva (nem is lehet, az erre fogékonyak, no meg az internet, nem felejtenek), de másként és máshogy beszéljenek” – fogalmazott. Hozzátette: „ezt a tényt lehet negligálni, lehet rajta mérgelődni, lehet azt mondani, hogy ez nem szívből, hanem csak színből történik, mondhatják az óriásplakátok és/vagy a rabbi, hogy ezek bohócok, de ettől még a tények – azok bizony tények maradtak”. Hangsúlyozta azt is, hogy „mindannyian emberek vagyunk. Isteni lélekkel és emberi testtel. A tévedés jogával és esendőségével”.

Radnóti úgy tartja, hogy ők felelős vezetők. Éppen ezért még egy nagyon fontos dolguk van:

meg kell ismernünk azon társaink gondolkodását, hátterüket és megfontolásaikat, akik 2014-ben a Jobbikra voksoltak.

 

Nem voltak kevesen, 983 476 emberről van szó

– írta.

Ők azok a zsidók, akik Vona ünnepi üdvözletét megköszönték volna

Kelemen saját bevallása szerint udvariasan megköszönte volna a Jobbik pártelnökének és egyházügyi kabinetjének közös levelét, majd maga is kellemes ünnepeket kívánt volna az ellenzéki néppárt első emberének. "Magyar zsidóként és a Szim Salom Progresszív Zsidó közösség rabbijaként hibának tartom, hogy az EMIH vezető rabbija nem így tett" - hangsúlyozta Kelemen a Kibic magazinban.

Magyar Narancs: Köves Slomó a Fidesznek tett szívességet azzal, hogy belerúgott Vonába

Mint arról beszámoltunk, egy progresszív zsidó rabbi és egy zsidó kántor is kifejtette, hogy Vona Gábor hanukai üdvözletét fogadni kellett volna. A liberális hetilap, a Magyar Narancs csütörtöki lapszámában szerkesztőségi vezércikkében helyezkedett hasonló álláspontra. Mi több, szerintük akarva vagy akaratlanul is, de a Fidesz érdekeit szolgálja ki Köves Slomó a nyilatkozataival.