Kudarcba fulladt a rezsiharc? - 50 milliárddal maradtak el a magyar háztartások

Rengeteg embernél kellett kikapcsolni a szolgáltatásokat, többségük ráadásul évek óta görgeti adósságait.

A szocialista Tóth Bertalan kérdésére adott válasz alapján kijelenthető: április óta magasabb lett a villanyszámlával tartozók száma és nőtt maga a tartozás is, illetve több fogyasztónál kapcsolták ki a villany- és gázszolgáltatást.

Utóbbi esetek száma novemberben 77 825 volt, az áramnál ugyanez 21 768 megszüntetést eredményezett.

Egyedül a távhőnél látszik némi javulás, ez azonban sokkal kevesebb embert érint, mint a gáz és az áram, de itt is akad 6442 kikapcsolt fogyasztó. Sovány vigasz, hogy Seszták szerint ennek többsége nem a fűtés, hanem a melegvíz-szolgáltatás kikapcsolását jelentette.

Az állami adatok nem a teljes valóságot tükrözik

A visszamenőleges összehasonlítást bonyolítja, hogy idő közben a Tigáz gázfogyasztóit átvette az állam, a tartozások azonban nem kerültek át. Ezért tűnhet úgy, hogy a központi statisztikában érdemben javult a helyzet. Ha a Tigáznál hagyott tartozásokat és tartozókat is hozzávesszük az összesített számhoz, nem lesz túl rózsás a helyzet:

a magyar lakosság teljes rezsitartozása novemberben nagyjából 50 milliárd forint körül mozgott.

Sokan maradhatnak az út szélén

A tartozók többsége ráadásul nem azok közé tartozik, akik csak csúsznak kicsit a befizetéssel, hanem tartós nem fizetőkről van szó: vannak olyanok, akik több mint egy éve görgetik maguk előtt a rezsiadósságot.

Ez csak az áram esetében 300 ezer embert jelent, ráadásul közülük is sokan több közmű felé tartoznak egyszerre.

Mivel nagyjából 5 millió olyan lakossági fogyasztó van, akinek valamilyen formában rezsit kell fizetnie, és a lakosság jelentős részének ismét ennyire jelentős gondokat okoznak a sárga/fehér csekkek, a kormány 2018-as kampányában ismét előtérbe kerülhet a rezsiharc és a rezsicsökkentés ígérete.

Ez azért is hatásos lehet, mert egyre többen gondolják: lenne mozgástér az ügyben, hiszen a lakossági árakat a rezsicsökkentés óta befagyasztva tartja a kormányzat, ami miatt azok nem követték az azóta bekövetkező világpiaci áresést, így a csökkentés majdhogynem a visszájára fordult, a belőle származó nyereség pedig nem tudni pontosan, kinél fog kikötni.