Ingyenes parkolással kedveskedett az I. kerület Zsidai Roy luxuséttermeinek

Mert vannak olyan fontosak, mint a Köztársasági Elnöki Hivatal, vagy az MTA. Nyilván.

Mint az közismert, a Budai Vár területére nem lehet ám akárhogy bejutni és parkolni gépjárművel: aki behajt a kapukon, az csupán fél órát várakozhat ingyen, a második fél óra viszont 520, majd a további várakozás már 630 forintot kóstál óránként.

Ezzel a rendszerrel eredetileg a világörökségi listán is szereplő védett besorolású övezet autóforgalmát szerették volna korlátozni, ám e nemes célnak most teljesen alávágott az önkormányzat.

2016 tavaszán ugyanis Nagy Gábor Tamás fideszes polgármesternek egy rendelettel sikerült úgy módosítani a parkolási szabályzatot, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Nemzeti Galéria és az MTA három intézménye mellett a luxuséttermek vendégei is 3 órára mentesüljenek a fizetési kötelezettség alól.

A gesztussal valószínűleg Zsidai Zoltán Roy 13 felső kategóriás éttermének szólt. A Zsidai-csoport egyik cégénél még maga a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel is megfordult korábban, írja a 24.hu.

A vállalkozás az egész csoportot ellátó konyháját is a Várban rendezte be: a védett övezetből szállítják ki a többi étterembe az előkészített ételeket. A létesítmény a HVG információi szerint egy sor szabálytalanság miatt tavaly novemberben elhasalt egy hatósági ellenőrzésen.

Frissítés

Időközben Lantos Melinda, az I. kerület polgármesteri hivatalának sajtófőnöke levelet küldött portálunknak, melyben a következőkre hívja fel a figyelmet:

A 24.hu által a védett övezetben parkolási díjként megjelölt összeg valójában behajtási díj, melynek "rendeletben meghatározott részét/hányadát" az arra jogosult éttermek átvállalhatják vendégeiktől, tehát azt nem engedi el az önkormányzat (a védett övezetbe egyébként kizárólag célforgalommal lehet behajtani).

"A töredékösszeget a turizmus támogatása és a helyi vendéglátóipari vállalkozások forgalmának fellendítése indokolja."

Lantos Melinda szerint "a gépkocsiforgalom visszaszorítása, valamint a turizmus-vendéglátóipar támogatása ésszerű módon, harmonikusan összeegyeztethető", így a rendelet nem mond ellent a testület hosszútávú céljainak.

Hozzátette: tévedés, hogy az önkormányzat Zsidai éttermeit segítené az intézkedéssel, szerinte azoknak nincs szükségük lobbitevékenységre és nem élveznek előnyt másokkal szemben, mert a konstrukcióval bárki élhet, aki szeretne.

Állítása szerint a rendelet "nagy megelégedéssel szolgál a budavári éttermek körében, mivel ügyfélbarát és a vendégforgalmat növeli".