Törésvonalak az antijobbikosok között

Eddig hetvenhárman jelezték azt, hogy jelen lesznek.

De, még ez a hetvenhárom fős tömeg sem olyan egységes, mint az első látásra tűnik. A programalapú koalíció legkisebb közös nevezője tehát egyelőre az maradt, hogy Vona Gábort meg kell fosztani a gárdista mellényétől. Jellemző azonban rájuk az, hogy néhány nap sem kellett ahhoz, hogy a törésvonalak, ellentétek már most kirajzolódjanak köreikben.

A Magyar Nemzeti Gárda, a v. Sebő Ödön Század, az Őrző Magyar Gárda, a Wass Albert Szövetség, a Hun-Kör, a Bujdosó Bandérium, a Szabad Lelkek Mozgalom, a Magyar Nemzeti Front és a Gárdamotorosok csapata túl régen ismerik egymást ahhoz, hogy az elmúlt egy hétben közelebb kerüljenek egymáshoz. Mindazok legnagyobb bánatára, akik abban bíznak, hogy ebből az egészből kinőhet egy életképes nemzeti radikális vagy bármilyen mozgalom.

TÖRÉSVONALAK

Somló Védpajzs

A Somló VédPajzs Szövetség az előzetes jelentkezésével ellentétben mégsem lesz ott az antijobbikos rendezvényen. Mint írták nem értenek egyet száz százalékban a Jobbik irányvonalával, de felismerték azt is, hogy a „gárdamellényt visszakérő tiltakozó demonstráció” egyedül a Fidesz érdekeit szolgálja.

A fentiekre tekintettel távol maradnak az eseménytől, annak egyetlen tagja sem képviselheti hivatalosan, vagy félhivatalosan a szóban forgó szervezetet. Megkérték az esemény úgynevezett szervezőit, hogy a Somló VédPajzs Szövetség nevét az eseményt hirdető oldalakról azonnal töröljék ki.

„Köszönjük a jelzést, bár jó lett volna ha K. Miklósnak a megkeresésére már ezt a verziót nyilatkozzátok és nem azt hogy támogatjátok. A kéréseteknek eleget teszünk” – felelte erre Cudar Norbert, az egyik állítólagos szervező, aki később azzal a közléssel tette kaotikusabbá a helyzetet, hogy a Somló VédPajzs Szövetség nevében egy arra illetéktelen somló védpajzsos mondta le a részvételt, tehát továbbra is várja őket.

NÉP

Egy friss bejegyzése szerint a Nemzeti Értékelvű Párt (NÉP) ezekben a pillanatokban is készen áll arra, hogy befogadja a becsapott, elárvult jobbikosokat. A „pártelnök”, azaz Lévai György szeme nem most nyílt fel, hanem már 2011-ben, tehát legalább hat esztendeje NÉP-párti.

Aki magyar velünk tart

– toboroz azóta is a szervezet, egyre aggresszívebb virusmarketinggel, bár valószínűleg továbbra is egyetlen, ámde lelkes taggal.

A NÉP kifejezte szolidaritását az antijobbikosokkal az antijobbikos tüntetés oldalán, de a bejegyzést a moderátor törölte, Cudar Norbi később bevallotta, hogy ő volt az. Lévai szerint furcsa ez a törlés, szerinte egy köszönjüket megérdemelne minden résztvevő, olvasta azt is, hogy úgy tűnik, hogy más szervezetekkel nem olyan finnyás az eseményszervezés.

Lévai régen sem volt összefogáspárti: NÉP-hez köthető bendeguz.info korábban arról az összeesküvés elméletről írt, hogy a Jobbik, a Magyar Főnix, a HVIM és a Betyársereg egy tőről fakadnak, hiszen a cikk szerzője az említett csoportok jelképeiben egymáshoz hasonló szabadkőműves szimbólumokat fedezett fel (!). A Főnix egy ideig a Magyar Hajnal partnereként működött.

MIÉP-esek, fideszesek

Emlékezetes, hogy a MIÉP új elnöke arról beszélt, hogy a Fidesszel működne együtt. Cudar az egyik résztvevőnek elmondta, hogy kaptak támogató üzenetet MIÉP Ifjúsági Tagozat és a fideszesek részéről, de elismerte azt is, hogy ezeket később törölte az esemény oldaláról.

Oláh Gellért

Az egyik résztvevő a hetvenháromból a nyolcnyolcnyolcas Oláh Gellért, aki a Hír Tv kérdésére azt nyilatkozta, hogy „újságíróként” fogadta el a meghívót. Ezzel szemben rajta kívül a többi sajtómunkatárs nem tartja különösebben fontosnak azt, hogy regisztrált résztvevői legyenek egy radikális megmozdulásnak. Ő azóta el is távolította magát a listából. Nyilván eredetileg sem tartozott ebbe a társaságba.

Gárdisták

Jelen lesz M. Áron, a Magyar Nemzeti Gárda egyszerű tagja is, aki a napokban nyílt levélben fejezte ki, hogy nem csak szép emlékei vannak az Új Magyar Gárda Mozgalom egykori főkapitányáról, aki szerinte becsapta őket. Az egykori főkapitány helyére lépett Mészáros István azonban elhatárolta magát a rendezvénytől. Hogy a kör teljes legyen, az Őrző Magyar Gárda is meg fog jeleni, melynek tagjai elsőként léptek ki az oroszlános mozgalomból. A kibogazhatatlan szervezeti és személyi ellentétek miatt nehéz egységet és bajtársi légkört teremteni olyan emberek között, akik szerint bármiféle kompromisszum egészen egyszerűen alávaló megalkuvás.

Magyar Hajnal

A Magyar Hajnal intézményesen nem lesz jelen, az MH egykori pártelitje, az azt életre hívó agytrösztök az eddigi jelek szerint távol maradnak.

Érzik talán azt, hogy a szombaton megjelenő társaság tagjai túlságosan komolytalanok ahhoz, hogy építeni lehessen rájuk. Az egyik társvezető, Horka Sándor (a Kárpát Haza Őrei Mozgalom első embere) azonban beszállt a buliba, noha lehet ezzel a lépéssel egyedül maradt a saját hívei körében is.

Eddig nem túl sokan jelezték, hogy eljönnek, ezért megpróbálom még egyszer!

– írta Horka a Kárpát Haza Őrei Mozgalom csoportjába, ezek szerint a mozgósítással folyamatosan gondjai akadnak és nem állnak annyian mögötte, mint azt elsőre gondolta. Igaz, szigorú feltételeket szabott, leszögezte, hogy „Csak az jöjjön aki komojan gondolja, de Ő ott legyen!!!”