Nem igazán tudni, hogy mit akar a Fehér ház Mexikóval

A szóvivő a kora délutáni órákban - a republikánus törvényhozók philadelphiai tanácskozásáról visszatérőben, az elnöki különgépen - azt mondta újságíróknak, hogy Donald Trump a mexikói árukra 20 százalékos importvám kivetésére készül, akár átfogó adóreform keretében is. Hozzátette: az ebből befolyó adóból - és nem az amerikai adófizetők pénzéből - lehet finanszírozni majd a mexikói határon épülő falat. 
    
Csütörtökön este azonban a szóvivő visszakozott, s azt mondta újságíróknak: nem kidolgozott javaslatról van szó, az importvám csak egyike a szóba került lehetőségeknek az építkezés forrásainak megteremtéséhez. 

Durva diplomáciai válság

Mint ismert, a mexikói elnök csütörtökön lemondta január 31-re tervezett washingtoni találkozóját Donald Trump amerikai elnökkel.
 
Az amerikai elnök előzőleg azt üzente neki - ugyancsak a Twitteren -, hogy amennyiben Mexikó nem hajlandó kifizetni a két ország határán építendő falat - amely Donald Trump egyik legfontosabb ígérete volt a választási kampányban -, akkor ne is utazzon január végén az Egyesült Államokba.
    
Pena Nieto az üzenetében ugyanakkor megismételte korábbi kijelentését, hogy "Mexikó együtt akar működni az Egyesült Államokkal a kölcsönösen előnyös megállapodások érdekében".
    
Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára a mexikóvárosi bejelentésre reagálva azt mondta, hogy "új időpont után néznek, hogy betervezzenek későbbre valamit, és nyitva tartják a kommunikációs csatornákat".