Albán RAMBO lepte meg a szerb hírügynökséget

A Távirati Iroda tájékoztatása szerint az oldalon az is olvasható volt, hogy a Tanjug honlapját a rootx_kosovo nevű csapat hekkelte meg, és még egy linket is közzétettek, amely a csoport néhány órával korábban létrehozott Twitter-profiljára vezetett. Ezen az oldalon kizárólag egy bejegyzés volt, amely a szerb hírügynökség feltörésére vonatkozott.

A fekete háttéren még egy felirat szerepelt: "jesuisRAMBO", azaz "Én vagyok Rambo".

Nagyhatalmi verseny a déli szomszédságban

Noha Délkelet-Európa államai az elmúlt hónapokban leginkább a migrációról szóló híradások kapcsán kerültek be a közbeszédbe, a térségben egyre több jele van annak az egész Közép-Európát érintő geopolitikai csatározásnak, mely Ukrajna esetében a fegyveres konfliktushoz vezetett. De vajon ki lesz az erősebb ebben az egyre élesedő versenyben? Amerika, Oroszország, vagy egy harmadik hatalom?

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.

Szerbia és Koszovó kapcsolata az utóbbi hetekbe a szokásosnál is feszültebbé vált. Szerbia január közepén előzetes egyeztetés nélkül vonatot indított Belgrádból a szerbek lakta Észak-Koszovóba, és a szerelvényt a szerb zászló színei, valamint a "Koszovó Szerbia" (része) felirat díszítette. Pristina azt is sérelmezi, hogy a hónap elején szerb elfogatóparancs alapján fogták el a francia hatóságok Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, Belgrád pedig a politikus kiadatását kérte Párizstól.