Valószínűleg muszlimok támadtak muszlimokra Kanadában

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "muszlim-ellenes terrortámadásnak" nevezte a québeci iszlám kulturális központban történt vasárnap esti lövöldözést, amelyben a legfrissebb jelentések szerint hat ember halt meg, nyolc pedig megsebesült, többen súlyosan.

A kormányfő elítélte a történteket. Hangoztatta: "Szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A (társadalom) sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak nagy becsben tartanak. A kanadai muzulmánok a nemzet fontos részét alkotják, ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeinkben, városainkban és az országban"

A liberális véleményversenyben nem akart alul maradni Québec tartomány vezetője, Philippe Couillard sem- A politikus elmondta, hogy hétfőn tartományszerte szolidaritási tüntetéseket szerveznek. Couillard ugyancsak közösség elleni terrorcselekménynek nevezte a történteket. Québec város polgármesterét, Regis Labeaume-ot is megrázta a mészárlás. A városvezető egy reggeli sajtótájékoztatón azt mondta: senkinek nem szabadna életével fizetni

bőrszíne vagy vallási hovatartozása miatt.

Mára azonban kiderült, hogy az elkövetők

valószínűleg maguk is muszlimok voltak, egyikük bevándorló hátterű.

A hatóságok a támadás egyik gyanúsítottját a helyszínen elfogták, egy másikat pedig a közelben, a québeci Orléans-ban. Mindkettő 20-30 év közötti férfi. Közép-európai idő szerint a délutáni órákban a CBC kanadai hírtelevízió nyilvánosságra hozta a gyanúsítottak neveit. A támadás egyik feltételezett elkövetőjét Moham Khadirként, a másikat pedig Alexandre Bissonnette-ként azonosította. A CBC-nek egy szemtanú azt mondta, hogy

a két maszkos támadó azt kiáltozta a merénylet idején, hogy "Allahu akbar!"

A Reuters brit hírügynökség egy forrásra hivatkozva közölte:

az egyik elkövető marokkói származású, a másik francia kanadai.

A forrás hozzátette: az egyikőjük a közeli Laval Egyetem hallgatója volt.

A támadók az esti ima végén nyitottak tüzet a központi mecsetben, a férfiak számára fenntartott részen, ahol 50-100-an tartózkodtak.