Körbeudvarolta egymást Orbán és Botka

"Komoly emberrel tárgyaltam, komoly megállapodás született" - Szegeden randevúzott a miniszterelnök és az MSZP-s politikus.

Bár ellentüntetők várták a politikusokat hétfő reggel Szegeden, a hangjuk a sajtóterembe már nem hallatszódott fel, így megkezdődhetett - igaz, fél órás csúszással - Orbán Viktor és Botka László közös sajtótájékoztatója.


A mintegy 50-70 milliárd forint értékű megállapodás szerint többek között négysávosítják az M47-es utat, fejlesztik a Szeged és Makó közötti vasúti elővárosi közlekedést és a szegedi repülőteret (utóbbit azért, hogy ne minősítsék vissza), lesz egy élelmiszeripari gyárberuházás, iparipark-fejlesztés, belvárosi hídrekonstrukció, a szegedi déli híd megépítése, a lézerközpont melletti tudományos ipari park létesítése, továbbá több sportlétesítmény építése is megkezdődhet.

Évtizedek óta várják a szegediek a hidat

A program legjelentősebb része a régi, II. világháborúban felrobbantott újszegedi híd újjáépítése (igaz, várhatóan már másik nyomvonalon), mintegy 40 milliárd forintból. A híd Szeged és Makó, valamint az anyaország és Partium, valamint Dél-Erdély közötti vasúti összeköttetést javítja, a gazdasági kapcsolatokról nem beszélve. Ehhez persze teljes egészében fel kéne újítani és újra megnyitni az egykori Szeged-Temesvár fővonalat. A hidat amúgy évtizedek óta tervezik újjáépíteni, miközben a szocialista rendszerben akarat nem volt rá, a rendszerváltás után pedig már valódi akarat és pénz sem nagyon.

A találkozó érdekességét az adta, hogy hosszú idő után Orbán Viktor ezúttal válaszolt a sajtó kérdéseire, pikantériáját pedig az, hogy Botka Lászlóval, azt az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjével tartotta.



Ennek megfelelően a konfrontációt finoman szólva is elkerülték, sőt, leginkább körbeudvarolta egymást a két politikus.

A miniszterelnök szerint sikeres volt a találkozó. Mint mondta,

"Komoly emberrel tárgyaltam, komoly megállapodás született"

- válaszolta egy, a miniszterelnök-jelölti vitára vonatkozó kérdésre, aki korábban sikeresnek minősítette a találkozót, és az élet rendjének nevezte, hogy vannak ellenzéki vezetésű városok is. A "politikusok elmúlnak, a haza és Szeged megmarad". Amellett, hogy nem tudtuk meg, hogy lesz-e vita, Orbán Viktor érdemben nem reagált az olimpia-ellenes népszavazásra vonatkozó kérdésre, arra sem, hogy ki a hazaáruló, ki nem, valamint nem kívánt válaszolni Vona Gábor évértékelője kapcsán feltett kérdésre sem.