Amikor egy fehér szomszéd srác gyilkol Kanadában muszlimokat

Alexandre Bissonette 6 embert meggyilkolt, 18-at megsebesített.

Vasárnap, az esti ima idején, egy fiatal férfi belépett a québeci mecsetbe, és gépfegyverével tüzet nyitott az imádkozó férfiakra. A merényletben hat ember meghalt, és tizennyolcan megsebesültek. A hatóságok információi szerint a támadást harminckilencen vészelték át épségben. Ezután az elkövető kilépett az épületből, beszállt az utcában parkoló autójába, és magára hívta a rendőröket, akik azonnal őrizetbe is vették. Gépkocsijában egyébként egy pisztolyt és két Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak.

Ez a nem is akármilyen részlet viszont nem került be a nemzetközi híradásokba, így világszerte beindultak a találgatások. Ennek folyományaként az MTI hétfő este már arról írt:, hogy kiderült:

„a muszlim központban elkövetett támadás tettesei "Allahu akbar"-t kiáltottak vérengzés közben".

De nem volt ez másképp Ausztriában sem, az ottani kommentárok szerint két algériai egyetemista hajtotta végre a vérengzést.

Igaz, a kanadai hatóságok sem lehettek a helyzet magaslatán: ugyanis őrizetbe vettek egy Mohamed Khadir nevezetű - nyilvánvalóan bevándorló hátterű - férfit, további találgatásoknak teret adva, akit aztán kihallgatása után szabadlábra is helyeztek, ő majd tanúként szerepel az ügyben.

Emlékezetes, hogy a tavaly karácsonyi berlini támadás után is "egy rossz arabot" vettek őrizetbe a németek, s amíg ő vele szöszmötöltek, a tömeggyilkos Anis Amri kereket oldhatott.

Alexandre Bissonette viszont a tipikus szomszéd srác, akit a szomszédai csendes fiúnak tartottak, ám aki a világhálón bevándorlásellenes, iszlamofób kommenteket, bejegyzéseket írogatott. Az erre a témára fokozottabb hangsúlyt fektető portálokon, közösségekben ismert volt a neve. Ugyanakkor nagy valószínűséggel egyetlen csoportnak sem volt a tagja, a tömeggyilkos mindössze a mecset közelében lévő Laval egyetem hallgatója volt, antropológiát és politikatudományt tanult.

A fiatalembert most hat rendbeli gyilkosság és öt rendbeli gyilkossági kísérlet vádjával vonnák felelősségre, ugyanakkor folytatódik a nyomozás, amely esetleg újabb bizonyítékokkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogy terrorizmus és a nemzetbiztonság elleni merénylet vádjával is bíróság elé állíthassák.

Emlékezetes, hogy egy ugyanilyen szomszéd srácot kapcsolt le a kanadai elhárítás tavaly ősszel, ám ő a számítógépe előtt éppenséggel iszlamista radikális lett.

Megbolondult ez a világ.