A klasszikus magyar bürokrácia miatt kapnak százezres csekkeket az MKB-s autósok

Vélhetően több ezer autósnak küldtek irreálisan magas csekket az elmúlt napokban az MKB Biztosítótól. A HVG cikke szerint 6-700 ezer forintos tételekről is szó lehet, ezeket pedig olyan felszólításokban követelik, aminek nem teljesítése papírforma szerint a szerződés felmondásához vezethet, ami későbbi kgfb-tilalommal járhat.

A lap emlékeztet, hogy tavaly novemberben, egy Trabant-tulajdonostól évi 1,7 milliós kgfb-díjat kértek volna, de még egy bónusz-5-ben lévő autóstól is 600 ezret, ami nagyjából a tízszerese a normális díjnak.

A dolog mögött akár az is állhat, hogy a biztosítások felmondása közben történő hibák miatt az autósok biztosítás nélkül maradtak, ilyenkor pedig az új szerződés kötéséig a Magyar Biztosítók Szövetsége napi több ezer forintos fedezetlenségi díjat is felszámolhat.

A HVG-nek az MKB Általános Biztosító Zrt. azt írta az irreálisan magas tarifatáblázatról, hogy a kgfb piacról való kivonulásra a jogszabályok csak egyetlen lehetőséget adnak, az úgynevezett "kiárazást". Ennek felvállalt célja, hogy a magas díjjal is ösztönözze az ügyfelet a szerződés felbontására, és hogy mihamarabb kössön új kötelezőt más biztosítónál.