Nemzeti érdek, hogy legyenek bentlakásos iskolák

A politikus szerint a jelenlegi felzárkóztatási rendszer nem működik. 2008 és 2013 között körülbelül 160 milliárd forint ment el az oktatásban felzárkóztatási programokra, a hátrányos- és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma mégis növekedett. Dúró Dóra kiemelte: az említett időszakban MSZP-s és fideszes vezetés is állt az ország élén, a probléma évtizedekre nyúlik vissza és pártpolitikán felül áll.
 
A Jobbik szerint szükség van a bentlakásos intézmények létrehozására, mert vannak olyan gyerekek, akik otthonukban nem kapják meg azt a közeget, ami támogatja őket.
 
Dúró Dóra elmondta: a spontán szegregáció szintén létező dolog a magyar oktatási rendszerben, ami igazságtalan, mégis jelen van. Sok szülő, aki biztonságban szeretné tudni a gyermekét, kénytelen az otthonától messzebb eső iskolába járatni őt. Ennek oka, hogy több iskolában olyan gyermekek vannak, akik ellehetetlenítik a normális tanulást. A politikus szerint ez igazságtalan, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy minden gyermek a körzetéhez tartozó iskolába járhasson megfelelő körülmények közt.
 
Dúró Dóra emlékeztetett: a parlamenti interpellációjára adott válaszában Rétvári Bence államtitkár nemrégiben azt mondta, íróasztalszagú a Jobbik javaslata a bentlakásos iskolákkal kapcsolatban. A Jobbik képviselője reméli, hogy a PISA-teszt elkeserítő eredményei és a szakmai vélemények sora megváltoztatja a kormány álláspontját.
 
A Jobbik szakemberekre bízná annak megállapítását, hogy mely gyerekek tanulhatnának tovább az iskolájukban pszichológusok segítségével, és kik azok, akik arra szorulnak, hogy bentlakásos intézményekben folytassák tanulmányaikat.