Motiváló az ózdi modell, ahol pénzt kapnak a jó tanulók és a családalapító párok is

Az Ózdi Városi Televízió adásában mutatták be, hogy Janiczak Dávid ózdi jobbikos polgármester irányítása alatt milyen modelleket dolgoztak ki a fiatalok tanulásra való ösztönzésére, és ezekről milyen véleménnyel vannak az érintettek.

A rossz tanulmányi eredmények munkapiaci következményein túl ugyanis a demográfiai válság két legfőbb előidézőjeként is tarthatjuk számon a kivándorlást és az alacsony gyermekvállalási hajlandóságot, ezeken pedig értelemszerűen olyan intézkedésekkel lehet javítani, amit az érintettek végső soron anyagi természetben tapasztalhatnak meg.

Ózdon a 10., 11., és 12.-es tanulók 4,5-es tanulmányi átlag felett nettó 10-20 ezer forintot kapnak havonta az önkormányzattól, amit az idei tanév első félévében már élesben alkalmaztak. Szaka Attila köznevelési és művelődési referens például arról beszélt a tévének, hogy a diákok már szeptember előtt motiváltakká váltak a tanulásra, hiszen tudhatták előre, hogy pénzt is kereshetnek kiváló eredményeikkel. Ennek eredményességéről szólva közölte, hogy 49 fiatal érte el ezt a szintet.

Ha az ösztöndíj segítségével jól tanulnak a diákok, az akár a 2017 szeptemberétől induló ózdi felsőoktatásba is belépő lehet – mondta a szakértő, hozzátéve: a jeles érettségivel végző diákokat 50 ezer forinttal jutalmazza az önkormányzat.

A jóléti intézkedések másik eleme a családalapító fiatalok segítése volt. Ózdon ugyanis azok a 20. életévüket betöltött helyi lakosok, akik legalább élettársi viszonyban vannak, és legalább egyikük állandó munkahellyel is rendelkezik, első gyermekük után nettó 300 ezer forintot kapnak az önkormányzattól.

Oroszné Mák Erika, Ózd Hatósági és Szociális osztályának vezetője erről azt mondta, a támogatást a kérelmezés után hivatalból kiküldik, a műsorban pedig elhangzott, hogy az első évben 54-en kapták meg a 300 ezer forintot.