Vona: Orbán hasznos megállapodásokat kössön Putyinnal

A Jobbik elnöke szerint örülni kell annak, ha Magyarországra látogat egy nagyhatalom vezetője.

Vona Gábor szerint a mindenkori magyar vezetésnek, illetve a mindenkori magyar miniszterelnöknek arra kell törekednie, hogy egy ilyen látogatásból kihozza a lehető legtöbbet.

„A hazánk és nemzetünk számára a lehető legjobb megoldásokat kösse, és a lehető legbékésebb partneri viszonyokat alakítsa ki”

- szögezte le Vona Gábor. Ugyanakkor hozzátette: ez nem csupán Oroszországgal, hanem más nagyhatalmakkal kapcsolatban is így van, mert „a politikusok, a politikai vezetők jönnek és mennek, egyik a másik után, de az országok, a népek, a nemzetek azok megmaradnak”.

„Nem mindegy a számunkra, hogy Oroszországgal a jövőben milyen kapcsolatokat tudunk kialakítani”

– jegyezte meg.

„Miért szavazza meg újra és újra az oroszellenes szankciókat Orbán Viktor?"

Oroszország pragmatikus szempontok alapján létrejött kapcsolatokban és együttműködésben gondolkodik. Az Orbán-kormány jól felismerte a partnerség lehetőségét, de a nemzeti érdekekkel ellentétesen továbbra is megszavazza az Oroszország elleni szankciókat. Donald Trump győzelmével egy korszak zárult le, az új amerikai adminisztráció Magyarország szempontjából kimondottan kedvező változás.

Arra is kitért a pártelnök, hogy egy leendő Jobbik-kormány számára kifejezetten lényeges kérdés, hogy a magyar-orosz viszony jó legyen. Vona Gábor példaként említette, hogy a magyar élelmiszeripar talpra állításának tekintetében a hatalmas orosz felvevőpiac kulcsfontosságú lehet.

„Én azt várom el, mint az ellenzék legerősebb pártjának a vezetője Orbán Viktortól és a Vlagyimir Putyinnal való találkozójától, hogy a lehető leghasznosabb megállapodásokat sikerüljön megkötni”

- fogalmazta meg elvárásait a Jobbik elnöke. De azt is kiemelte, hogy ugyanezzel a nyitottsággal kell hozzáállni más nagyhatalmakhoz is.

„Arra kell törekedni, hogy a szuverenitásunkat megvédve, az önállóságunkat biztosítva, de minél többet és jobbat tehessünk a saját honfitársaink, a magyar emberek javára”

- zárta videós reagálását Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerda délelőtt a Channel 5 orosz állami televíziónak adott interjút a Putyin-látogatás kapcsán, de szóba került Donald Trump megválasztott amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök viszonya, valamint az Európai Unión belüli bérkérdés is. Vona Gábornál mostanság nagy a forgalom, mert két nappal ezelőtt pedig a New York Times-nak adott interjút a Jobbik külpolitikai meglátásairól, illetve szintén a párt európai bérunió kezdeményezéséről.