Ideje, hogy a kormány meghallja a köznevelésben tanulók hangját

Nem is lehetne aktuálisabb a kérdés: holnaptól ülésezik az Országos Diákparlament.

A Jobbik IT szerint az értekezleteken kétévente diákok által elfogadott ajánlásoknak "a kormány hozzáállása miatt semmi következménye nincs", a két ülés közötti időben pedig a tanulóknak nincs lehetősége formális keretek között kritikát, észrevételt megfogalmazni a kormány felé, írja az ifjúsági tagozat elnöke, Farkas Gergely.

A szervezet három javaslattal fordul a kormányhoz és az Országos Diákparlamenthez:

1. Álljon fel egy olyan legitim, alulról építkező, rendszeresen ülésező testület, amely tudja képviselni a köznevelésben tanulók érdekeit az Országos Diákparlament kétévenkénti ülései közötti időszakban is! A testület legyen állandó partnere a kormánynak a fiatalokat érintő ügyekben, de fordulhasson hozzájuk saját kezdeményezésekkel, javaslatokkal is!

2. Legyen rögzítve a köznevelési törvényben, hogy a kormánynak kötelessége minden Országos Diákparlament esetén számot adni az előző országos diákparlamenti ülésen elfogadott ajánlási pontok kapcsán elvégzett feladatokról!

3. Kezdeményezzük az iskolai diákönkormányzatok helyzetének és jogállásának rendezését, szervezeti és működési kereteinek megerősítését és jogkörének bővítését.

"Bízunk benne, hogy a kormány is belátja, nem fojthatja le tovább a diákok véleményét, és megteszi a szükséges lépéseket a köznevelésben résztvevők hatékonyabb érdekképviselete céljából"

- írja Farkas Gergely.