Budapest bukhatja az olimpiai pályázatot! A lakosság ellenzi az ötkarikás játékokat

A fideszesek 27 százaléka aláírná a népszavazási kezdeményest.

Hatvannyolc százalék szerint az ötkarikás játékok túl sokba kerülnének,

azt a pénzt inkább hasznosabb dolgokra kellene fordítani.

Huszonhat százalék szerint ellenben

az olimpia erősítené a nemzeti összetartozást és a nemzeti büszkeséget, és erre érdemes bármekkora összeget fordítani.

A kormánypárti budapestiek körében majdnem teljesen fordított ez az arány, hatvanhét százalék szerint a nemzeti érzés fontosabb, mint a költségek.

Harminchárom százalék azt tervezi, hogy aláírja a Momentum Mozgalomnak a témára irányuló népszavazási kezdeményezését. Negyvenhét százalék nem írja alá vagy találkozott aláírásgyűjtőkkel és nem írta alá azt. Érdekesség, hogy kilenc százalék azt állította, hogy találkozott aláírásgyűjtőkkel és alá is írta azt (ez elméletileg körülbelül 162 000 aláírást jelent, a szükséges minimális mennyiség 138 ezer hibátlan aláírás).

A fideszesek 70 százaléka semmiképpen nem írna alá a népszavazási kezdeményezést, 27 százalék azonban azt mondta, hogy aláírta vagy alá fogja írni azt.

Függetlenül attól, hogy aláírnak vagy nem: a fővárosi lakosság hatvan százaléka helyeselné azt, hogy népszavazás döntsön az olimpiai pályázat beadásáról vagy visszavonásáról. Harminc százalék azonban kimondottan ellenzi a lokális referendumot.

Ha lesz népszavazás akkor a budapesti biztos szavazók 59 százaléka arra szavazna, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza az olimpiai pályázatot.

Érdekesség, hogy Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője a közelmúltban arról beszélt, hogy a népszavazásnak korábbiakban volt, illetve lett volna értelme, akkor sajnos nem került rá sor. Elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság fog egy közvélemény-kutatást rendezni, amikor is felmérik, hogy a lakosság milyen módon támogatja vagy nem támogatja az olimpiát.

Hozzátette: ha nem éri el a lakosság részéről a támogatottság a 60-70 százalékot, akkor nem fogják Budapestet támogatni, tehát ilyen értelemben a népszavazás okafogyott és egy felesleges kiadás lesz.