Menekültek átvételét szorgalmazta az ausztrál miniszterelnök – Trump rácsapta a telefont

Lovas István szúrta ki azt a The Washington Post cikket, melyben a kudarcba fulladt tereferéről beszámolnak: Az egy órásra tervezett telefonbeszélgetés akkor ért hirtelen véget, amikor Turnbull megerősítést kért Donald Tumptól azzal kapcsolatban, hogy Washington továbbra is tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, melynek keretében 1250 menekültet átvesznek valamelyik ausztrál fennhatóság alatt lévő menekülttáborból.

Trump erre azzal vádolta meg Turnbullt, hogy

a következő bostoni robbantókat akarja Amerikába exportálni

majd nemes egyszerűséggel lecsapta a telefont.

Az amerikai elnök nem is bánta meg különösebben a tettét, olyannyira nem, hogy arról még egy Twitter-üzenetben is beszámolt:

Elhiszik? Az Obama-kormány beleegyezett abba, hogy Ausztráliából illegális migránsokat fogad be. Tanulmányozni fogom ezt az ostoba megállapodást.

No Way

Ausztrália eddig is nagyon keményen lépett fel az illegális bevándorlókkal szemben. Az ausztrál haditengerészet rendszeresen visszafordítja az illegális bevándorlókat szállító hajókat, azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerül elérniük Ausztrália partjait, a hatóságok a Pápua Új-Guineán lévő manusi és a naurui vagy az indiai-óceáni Karácsony-szigeteken működő táborokban helyezik el menedékkérelmük elbírálásának idejére. De Ausztrália még akkor sem engedi a területén történő letelepedést, ha a hatóságok jogosnak találják a bevándorlók menedékjog iránti kérelmét.

Érdemes belegondolni abba, hogy mi lenne akkor, ha például az olasz haditengerészet is visszafordítaná Észak-Afrikába az illegális bevándorlók hajóit. A menekülttáborok, pedig nem Európában, hanem például Marokkóban, vagy Tunéziában lennének. Ezzel a lépéssel feltételezhetően jelentősen lehetne csökkentei az Európára nehezedő migrációs nyomást. Az EU döntéshozói azonban egyelőre ódzkodnak ettől a megoldástól.

Az ausztrál kormány olyannyira komolyan veszi a menekültek elleni küzdelmet, hogy néhány éve hirdetésekben is üzentek az illegális módon a kenguruk földjére igyekvőknek. A kampány természetesen kicsapta a biztosítékot a különböző jogvédő szervezeteknél, volt is hatalmas nemzetközi botrány, ez azonban nem különösebben hatotta meg az ausztrálokat.