Putyin-látogatás: nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Vállveregetésen és kirakat paneleken kívül váratlan bejelentések nem hangzottak el Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató elején kijelentette: mindig megtiszteltetés Oroszország elnökének a látogatása. Utalva a két évvel ezelőtti találkozóra, leszögezte: mindkét fél maradéktalanul teljesítette a korábbi megállapodásokat. Azt is bejelentette: Magyarország orosz forrásból származó gázellátása 2021-ig garantált, de már készítik elő az ezt követő időszakra is a megállapodást.

Orbán és Putyin is a magyar-orosz kapcsolatokat méltatta

A magyar miniszterelnök szerint Nyugat-Európában "oroszellenes politika" a divat, és ennek gazdasági téren Magyarország is komoly kárát látja: 6,5 milliárd dollárt buktunk a szankciókon. A kormányfő hozzátette: nem gazdasági problémákat nem lehet gazdasági eszközökkel kezelni. Orbán Viktor arra is kitért: büszke arra, hogy a magyar-orosz kapcsolatokból a feszültségekkel terhes geopolitikai helyzetben - "veszélyeket is felvállalva" - sikerült "megmenteni, amit meg lehetett". Szerinte mindent megvédtek, hogy a magyar gazdaság jó pozíciókból indulhasson, amennyiben Oroszországnak és az Európai Uniónak sikerül rendezni a viszonyát.

Orbán eredményként sorolta fel, hogy a regionális együttműködési kérdésekről szóló dokumentumokat, illetve a külügyi konzultációs tervet is aláírták, továbbá megnyílt Kazanyban az új magyar főkonzulátus, és az energetikai megállapodások is teljesültek. A miniszterelnök az oroszországi magyar élelmiszeripari beruházásokat külön kiemelve is méltatta. Kulturális témában az ösztöndíjprogramokról és a magyarországi ortodox templomok felújításáról is beszélt. De megemlítette azt is, hogy a jövőben egy magyar "vízipari komplexum" szeretne Oroszországban befektetni.

Vlagyimir Putyin szintén az orosz-magyar kapcsolatokat méltatta, de elismerte ő is, hogy a szankciók miatt a két ország közti gazdasági forgalom a felére csökkent. Az orosz elnök konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok felpörgetésére. Hangsúlyozta azt is, hogy, ha Paks II megépül, megsokszorozza Magyarország energiatermelését, és sok új munkahelyet teremt majd.

Putyin és Orbán tárgyalt a kelet-ukrajnai és a szíriai helyzetről is, mint kiderült, ebbe az orosz elnök szerint "azonos megközelítést alkalmaznak". Putyin kiemelte: a nemzetközi terrorizmussal szemben "egyesíteni kell erőfeszítéseinket". Moszkva a migrációs válság enyhítése érdekében is kész együttműködni Magyarországgal.

Magyarország "más geopolitikai dimenzióban van", mint Oroszország

A sajtótájékoztatón mindössze két hazai orgánum kapott lehetőséget a kérdezésre: a közmédia, és a Habony Művekhez tartozó Origo.

Kérdésre válaszolva Orbán leszögezte: Magyarország csak olyan szerepekre vállalkozik, amely megfelel az ország súlyának. Hozzátette: az egyik legfontosabb politikai erénynek azt tartja, ha "tudjuk, hol a helyünk". Szerinte "minden nemzeti büszkeséggel együtt" be kell látnunk, hogy Magyarország "más geopolitikai dimenzióban van", mint Oroszország.

A szíriai katonai és béketeremtő akciók kapcsán mi csak ahhoz tudunk csatlakozni, ami keresztények védelmével jár, "mert ehhez értünk" - szögezte le a miniszterelnök.

Orbán úgy véli, a világ egy jelentős átrendeződés folyamatában van, amely kedvezőbb előfeltételeket teremthet az orosz-európai és a magyar-orosz kapcsolatoknak.

Szintén kérdésre válaszolva Orbán elmondta: a Paks II finanszírozásának ügye nem szerepelt a mai tárgyalások napirendjén. Van egy megállapodás Oroszországgal, amely szerinte a magyar érdekeket képviseli, így azt nem akarjuk kockáztatni, és annak teljesítésére törekszünk.

Az Északi Áramlat kapcsán azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy diverzifikáljuk a gázszállítás útvonalát, és sajnálatát fejezte ki, hogy a projekt politikai okok miatt "tetszhalott állapotban van."

Putyin kiegészítésként leszögezte, hogy az orosz gáz minden körülmények között el fog jutni Magyarországra. Az orosz államfő még azt is megjegyezte, hogy szükség esetén Moszkva vállalja a paksi bővítés 100%-os finanszírozását is, de akkor más finanszírozási képlet fog érvénybe lépni.

Az elmúlt napokban ismét fellángolt kelet-ukrajnai harcokra vonatkozó orosz újságírói kérdésre válaszolva Putyin leszögezte: az összecsapásokat az ukrán fél "provokálta ki". Úgy véli, Kijevnek nyugati pénzre van szüksége, ezt pedig úgy tudják kikényszeríteni a nyugattól, ha egy agresszió áldozatának állítják be magukat. Szerinte az ukrán vezetés most kényelmetlen helyzetbe került, mivel az amerikai elnökválasztáson az "egyik felet" támogatták (ezzel nyilván Hillary Clintonra utalt), ám a másik jelölt nyert, és most ezzel az új adminisztrációval kell szembenézniük, amelyet mindenképp be akarnak vonni a konfliktusba. Putyin úgy látja, az ukrán kormány az egyre hangosabb ellenzéki tiltakozást is háborúval akarja elnémítani. Hangsúlyozta: Kijev nem mutatkozik késznek a minszki folyamat pontjainak betartására.

Orbán hozzátette: hazánk abban érdekelt, hogy Ukrajna sikeres ország legyen, a minszki megállapodás pedig teljesüljön. Hozzátette: ez számunkra a kárpátaljai magyar kisebbség miatt is fontos.

A sajtótájékoztató végén Putyin és Orbán kölcsönösen még egyszer biztosították egymást, hogy az orosz gázellátásban nem lesz fennakadás. "Minden más kérdés technikai természetű" - szögezte le a kormányfő. Az orosz elnök "stabil, fizetőképes partnernek" nevezte Magyarországot.