Putyint és pocsolyákat kerülgetünk ma

Ha valakit esetleg érdekelne: itt a részletes program.




Kora délután érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök látogatása része a magyar-orosz legfelső szintű évenkénti tárgyalássorozatnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a látogatáson gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről lesz szó. A program része egy szűkkörű találkozó, majd plenáris megbeszélést tartanak, amit nemzetközi sajtótájékoztató követ.


A magyar külügyminiszter szerdán a látogatás utolsó részleteiről egyeztetett Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökével, tárgyalt továbbá a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval, majd Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Csütörtök délelőtt Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal Szijjártó Péter.
    
Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én tett munkalátogatást Budapesten, és az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról.

Vona: Orbán hasznos megállapodásokat kössön Putyinnal

„Ha Magyarországra látogat egy nagyhatalom vezetője, akkor nekünk annak örülni kell" - jelentette ki Vona Gábor abban a videóban, amely a Facebook oldalára került feltöltésre szerdán kora este. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 2-i budapesti látogatására reagált a Jobbik elnöke.

A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbbi találkozójára 2016. február 17-én került sor az oroszországi Novo-Ogarjovóban, a találkozón 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.
    
Vlagyimir Putyin delegációjának közlekedése miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van csütörtök éjfélig Budapest több kerületében. A korlátozások az V., a VI., a XIV. és a XV. kerületet érintik.

A fél város megérzi majd

A kisföldalatti várhatóan 10 és 20 óra között nem közlekedik, helyette pótlóbusz viszi az utasokat a Mexikói út és a Deák Ferenc tér között, de délután az Andrássy út lezárása miatt ideiglenesen a buszok forgalmát is leállítják.

Szintén nem közlekedik a Kossuth Lajos tér átépítése miatt forgalomba állított M2A pótlóbusz, és rövidített útvonalon jár kora reggeltől este 8 óráig a 2-es villamos is, a szerelvények a Széchenyi István térig szállítanak majd utasokat.

Módosított útvonalon, illetve délután egy-egy órára két szakaszon közlekedik majd a 15-ös és 115-ös busz, és terelve közlekedik a 16-os és 105-ös busz is, utóbbi a Margit hídon át jár majd. A Liszt Ferenc-repülőtérre közlekedő 200E autóbusz a delegáció érkezése és távozása idején egy-egy körülbelül 10-30 perces időszakban módosított útvonalon, a repülőtér érintés nélkül, Vecsésig közlekedik.

A 70-es és 78-as trolibusz csak az Arany János utcáig, a 72-es időszakosan a Nyugati pályaudvar és a Dózsa György út között, a 74-es szintén időszakosan két szakaszon közlekedik, a 75-ös és 79-es jelzésű járatok pedig a delegáció érkezése és távozása idején csak a Jászai Mari tér és a Dózsa György út/Szabolcs utca között szállítanak utasokat.

Csütörtökre virradó éjszaka a 916-os és a 990-es autóbusz a budai végállomás felé nem áll meg az Erzsébet téri Deák Ferenc tér M megállóhelyén.