Már megérte, hogy itt járt Putyin: Gyurcsány régen csinált magából ekkora hülyét

A Putyinnak annak idején kiskutyával kedveskedő Gyurcsány azzal vádolta meg Orbánt, hogy "pincsinek állt".

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön, Budapesten adott sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, a kormánypárt sikeresnek és eredményesnek ítéli az Orbán-Putyin találkozót. Kiemelte, Magyarországnak több gazdasági szempontból is fontos volt a csütörtöki találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén. Hidvéghi Balázs utóbbira példaként említette, hogy az elmúlt időszakban Magyarország 6,5 milliárd amerikai dollár értékben esett el exportbevételtől az "elhibázott szankciópolitika"  eredményeként.

"Mi ezt kezdetektől fogva kritikával illettük" - húzta alá a Fidesz kommunikációs igazgatója, a jótékony feledés homályába borítva azt a tényt, hogy a magyar kormány az EU összes Oroszország elleni büntetőintézkedését megszavazta Brüsszelben. 

Erre a kellemetlen körülményre a Jobbik hívta fel a figyelmet. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt parlamenti képviselője üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatását, ugyanakkor hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni európai szankciókhoz. A politikus emlékeztetett:

a kormányfő Brüsszelben rendre megszavazza azok meghosszabbítását,

miközben egyedül a Jobbik állította a kezdetektől, hogy a szankciók ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel.


Az MSZP egyértelműen negatívan ítélte meg a találkozót, amelynek azért a régi elvtársi hagyományoknak megfelelően oroszul is hangot adtak. Molnár Gyula, a párt elnöke arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán. Szerinte kormányfő és az elnök rendkívül rövid és "kevéssé informatív" sajtótájékoztatót tartott találkozójuk után ahhoz képest, ami a megbeszélésen történhetett.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét - tette hozzá.

A keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással - mondta Molnár Gyula, aki

előbb oroszul, majd magyarul

hozzátette: lehetünk barátok, kell tudnunk együttműködni, de új alapokon.

A Párbeszéd nem elégedett meg a kormány bírálatával, nekiment a Jobbiknak is. Orbán Viktor miniszterelnök és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi - mondta a mikropárt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tordai Bence úgy véli, az orosz elnök látogatásának egyetlen célja az volt, hogy Putyin bebizonyíthassa: egy európai uniós és NATO-tagállamban "királynak kijáró tisztelettel" (sic!) fogadják, ezzel demonstrálva, hogy "betette a lábát az ajtóba".

A politikus  hazugságnak nevezte  azt az állítást, ami szerint 6,5 milliárd dollár veszteség érte volna Magyarországot az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók miatt, szerinte ennek nagyjából a tizede, amit a magyar kivitel veszített a korlátozásokkal.

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedik, hogy  Magyarországnak az "orosz politika által veszélyeztetett" Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban.     

Az elmúlt évtized magyar politikai köpönyegforgásainak művészi tömörségű összefoglalója volt, amikor a

tíz esztendővel ezelőtt még Putyinnal saját otthonában bazsajgó bukott miniszterelnök

szembesítette Orbán Viktort 2007-es nyilatkozatával, amely szerint

"keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra"

Hogy igazán tökéletes legyen a posztmodern performansz,

az orosz elnöknek annak idején kiskutyával kedveskedő Gyurcsány azzal vádolta meg Orbánt, hogy "pincsinek állt".

Majd a jelenet betetőzéseként megállapította, hogy a "végtelenül romlott" miniszterelnöknek "a meggyőződés, a tisztesség semmi, a hatalom minden"

Az LMP szerint Orbán Viktor gázért, valamint vélt vagy valós gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet a Vlagyimir Putyinnal folytatott csütörtöki budapesti találkozóján.  Ungár Péter úgy véli,: Orbán Viktor nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért. A Magyarország energetikai függetlenségének szükségességét hangsúlyozó szakszóvivő azt is kritizálta, hogy Orbán Viktor az energetikai kérdésekben "teljesen befeküdt az orosz álláspontnak", miközben a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződést sem mondta fel.

Olyan hihetetlenül megalkuvó volt a magyar miniszterelnök, hogy

már "azon sem lepődnénk meg, ha Havas Szófiát vagy bárki mást konzulnak nevezne ki"

- mondta Ungár Péter az 1956-os forradalmat "horthysta provokációnak" nevező szocialista politikusra utalva.