Péterfalvi Lázárra mutogat a 4-es metró eltitkolt jelentése miatt

Itt van a jelentés, az unió szerint nyilvános is, de Péterfalviék nem adják ki. Most éppen Lázárra fogták ennek az okát.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Magyar Nemzettel azt közölte: az OLAF-jelentés az első betűjétől az utolsóig a nyilvánosságra tartozik, mert abban a 4-es metró beruházásánál elköltött magyar és uniós közpénzekről van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a teljes nyilvánosságról csak az adatgazda OLAF dönthet.

Ujhelyi István MSZP-alelnök EP-képviselő szerint viszont ez nem igaz. A politikus ugyanis levélben érdeklődött az iratok felől az OLAF-nál, és ők a válaszukban azt írták, hogy a teljes vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalához nincs szükség az OLAF engedélyére, ugyanis

„Ezt a döntést elsősorban azok a nemzeti hatóságok hozhatják meg, akik a jelentést először megkapták.”

A NAIH elnöke mégis uniós adatvédelmi rendelkezésekre mutatott, továbbá megjegyezte, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek kellene, illetve kellett volna decemberben megkérnie a brüsszeli szervezetet a nyilvánosságra hozatalhoz.

A Magyar Hírlapnak Péterfalvi Attila azt mondta, a nyilvánosságra hozatal legfeljebb az ügyészségi nyomozás érdekeit sérthetné, de erre vonatkozó kérdésére nem kapott választ a legfőbb ügyésztől.

A frissen fideszessé vált Figyelő viszont belenézhetett a dokumentumokba, és csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy a vezérlőrendszereket szállító Siemens 31,7 milliárdos szerződésénél 21,6 milliárd, az alagútépítő Bamco-konzorcium 62 milliárdos megbízásából 8 milliárd, az állomások belsőépítésével megbízott Swietelsky 40 milliárdja után 7,6 milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetni. A Strabag-Hídépítő Zrt. a Baross téri állomás szerkezetépítéséért kapott 3,7 milliárd forintot, ebből 2,5 milliárd forintot kérhetnek vissza, míg az Alstommal kötött szerződés miatt a teljes 22,9 milliárd forintot vissza kell téríteni.

Tarlós István a Népszavának adott, pénteken megjelent interjújában egyébként azt mondta, nála megnézhetik a jelentést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai, de nekik is írásban kell vállalniuk, hogy az abban szereplő neveket nem adják ki.

A Jobbik csütörtökön arra emlékeztetett, hogy a korrupciós lebukás miatti visszafizetés minden magyar adózó zsebéből 13 500 forintot vesz ki.