„Orbán kiteríti a vörös szőnyeget Putyin előtt” – nemzetközi reakciók a találkozóról

Az ATV szemlézte, hogy milyen kommentárokat váltott ki a nemzetközi sajtóban Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása. Alapvetően két táborra lehet osztani a reakciók beállítottságát. Az orosz lapok pozitívan látják a helyzetet, míg a nyugatiak kevésbé.

Oroszországi sajtóvisszhang

Kommerszant: szerintük a találkozó legfontosabb része az volt, hogy Orbán fórumot biztosított Putyinnak arra, hogy kifejtse az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, a magyar miniszterelnök ezzel szemben enyhébben fogalmazott a szomszédos országban zajló eseményekről.

Izvesztyija: viszonylag nagy terjedelmű, tényszerű beszámoló a találkozóról, melyben kiemelik, hogy Orbán már többször is fellépett az oroszok elleni szankciókkal szemben.

Vesztyi: hasonlóan, mint az Izvesztyija, hangsúlyozza az együttműködést, ugyanakkor kitér arra is, hogy Orbán szerint Trump elnöksége alatt javulhatnak az orosz-európai kapcsolatok.

Gazeta: a hírportál elsősorban a gázszállításokat helyezte a központba, kiemelve azt, hogy Magyarország érdeke lenne a Török Áramlat létrejötte, vagy az észak felől történő szállítás is.

Nyugati sajtóvisszhang

The New York Times: az amerikai napilap újságírója szerint Orbán és Putyin most elégtételt érez Trump győzelme miatt, de ennek a hangulatnak nem volt nyoma a találkozón. A lap Putyint agresszívnek, Orbánt populistának nevezi, akik megpróbálják kihasználni az új nemzetközi légkört.

The Washington Post: a budapesti tudósítás főleg a tárgyalások gazdasági jellegét emelte ki.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: a konzervatív német lap jóval kritikusabb hangot üt meg az amerikai lapoknál. A cím: „Vörös szőnyeg Putyinnak” – ez sokat elárul. A cikkíró szerint Orbán kínálkozik Putyin ajtónyitójának, ez annak tükrében is meglepő, hogy a magyar kormányfő 20 éven keresztül kritikus volt Oroszországgal. Az újság kommentárban emeli ki, hogy Orbán előbb beszélhetett telefonon Trumppal, mint Angela Merkel, és Putyin látogatása is azt mutatja, hogy különös figyelemben részesül Magyarország. Kritikaként felrója azonban, hogy ezt nem a kiváló diplomáciának, hanem az EU-val való kötekedésnek köszönheti a kormányfő.

Die Welt: szintén vörös szőnyeg szerepel a címben, így hasonló a felütés. A szerzők szerint Orbán és Putyin régimódian, kézfogással, az adott szavak készpénznek vételével politizál. Ezen kívül megemlítik, hogy Moszkva erősíteni akarja európai befolyását Budapest által, míg Magyarországot elsősorban az orosz pénz érdekli.