Botrány a sárga buszokon! Nincs fűtés, meghibásodott a fék egy iskolásjáraton

Budapestnek nem kellett az „offshore-gyanús” alvállalkozó.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Volánbusz Zrt. „offshore-gyanús alvállalkozója” leromlott járműparkkal nap mint nap kockáztatja az utasok, köztük több száz általános iskolás gyermek biztonságát.

Ezt érdemli az agglomeráció és a vidék lakossága!

Az ellenzéki politikus egy úgynevezett írásbeli kérdéssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez. Ezen levél szerint a szóban forgó cég által üzemeltetett menetrendszerinti járatokon nem megoldott a fűtés, több alkalommal épp az iskolás gyermekeket szállító járművek fékberendezése hibásodott meg, a buszajtók jelentős része nem működik, továbbá rendszeresek a késések és járatkimaradások.

Előfordult olyan eset is, hogy a diákoknak órákat kellett várniuk a téli hidegben a menetrendszerinti járatra, s közben a Volánbusz Zrt. nem tudott tájékoztatást adni az alvállalkozója által üzemeltetett járatokról, a járatkimaradás okáról és esetleges mentesítő járat érkezéséről.

Budapestnek nem kellett

A fővárosi politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett céggel, a T&J Busz Projekttel a Budapesti Közlekedési Központ felmondta az egyébként 2023-ig érvényes szerződést, azonban nem szolgáltatás minősége miatt. A hivatalos indokolás szerint: a T&J Busz Projekt Kft.-nek megváltozott a tulajdonosi köre, amit a BKK Zrt. részére nem jelentett be. Ennél is fontosabb, hogy alapos gyanú merült fel annak kapcsán, hogy cégnek offshore háttere lehet, amit nem csak az erkölcs, hanem a közbeszerzési törvény is kizár.