Keresztülhúzta Trump számításait egy szövetségi bíró: Érvénytelen a hírhedt rendelet

James Robart - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki - elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet.

A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette:

"A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem".

James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.

Az NBC hírtelevíziónak a nemzetbiztonsági hivatal egy tisztviselője korábban azt nyilatkozta, hogy a bírósági döntésnek nem lesz azonnal gyakorlati hatása, ugyanis a hét országban kiadott vízumokat visszavonták, ezért az Egyesült Államokba beutazni akaró érintetteknek újra beutazási engedélyért kell folyamodniuk.

Sean Spicer fehér házi szóvivő a bírói döntésre reagálva közölte: az elnöki rendelet, amelynek célja az amerikai emberek védelme, törvényes és helyénvaló. A Fehér Ház először "felháborítónak" minősítette a szövetségi bíró rendeletét, később azonban kivette ezt a jelzőt a későbbi, átírt közleményében.

Spicer tudatta azt is, hogy a kormány mihamarabb fellebbez a döntés ellen. Az igazságügyi tárca egy szóvivője azonban közölte: még vár a fellebbezéssel.

Trump nem fogad be szír menekülteket, de más muszlim országok sem jártak jobban

Donald Trump pénteken elnöki rendelettel, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását (akik közül eddig 18 ezret fogadott be az Obama-adminisztráció), és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból, Szíriából, Iránból, Irakból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.