Támadja az ombudsman a kormány felsőoktatási felvételire vonatkozó szabályozását

Székely László szerint nem történt megfelelő előkészítés.

Az alapvető jogok biztosa szerint a kormány nem készítette elő megfelelő mértékben azt az új szabályozást, miszerint az egyetemi vagy főiskolai felvételi egyik alapkövetelménye a középszintű nyelvvizsga lesz 2020-tól.

A 45 oldalas jelentés szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem gondoskodott az idegennyelv-oktatás iskolai feltételrendszerének kialakításáról, ehhez nem is biztosítja a megfelelő mennyiségű időt, és az oktatási szintek egymásra épülésének mindenkori követelménye felett is elsiklott.

Hiába szabályozzák törvényileg, hogy kötelező a nyelvvizsga, ha ehhez a diákoknak nem biztosítják a megfelelő feltételeket. Az ombudsman egészen odáig ment, hogy amíg nem teljesülnek a személyi és tárgyi feltételek, sérti az oktatáshoz való jogot a regula.

Székely László nem csak kritizál, hanem javaslatot is tesz Balog Zoltánnak, az emberi erőforrásokért felelős miniszternek: fejleszteni kell a nyelvoktatás iskolai infrastruktúráját, a megfelelő felkészülési idő miatt pedig elhalasztani a jogszabály bevezetését.