Épp a G-nap évfordulóján vette ki analóg kínálatából a Hír TV-t a UPC

Eltűnt az analóg módon fogható csatornák közül a Hír TV a UPC előfizetői számára - írja a Reflektor. A portál megkereste a cég ügyfélszolgálatát is, ahol a "szerződési feltételekre" hivatkozva megerősítették, hogy valóban ez a döntés született.

A "dobozos", vagyis set-top-box boxos kábeltévével rendelkezőket az intézkedés nem érinti, de a becslések szerint

mintegy 220 ezer háztartásban

lesz elérhetetlen a Hír Televízió..

A csatorna a mai napig közel hárommillió magyar háztartásban volt elérhető, ami a kábeltévés előfizetők körében szinte 100%-os lefedettséget jelent. Az első repedés a rendszeren decemberben jelentkezett, amikor a PR Telecom nevű kisebb szolgáltató mintegy 70 ezer háztartásban vette ki a Hír TV-t az elérhető csatornák közül. A cég döntése mögött akkor is sokan a hatalom bosszúját vélték felfedezni az Orbán Viktorral 2015 februárjában csúnyán összekülönbözött nagyvállalkozóval szemben. A PR Telecom ugyanis tavaly augusztusban és szeptemberben csaknem 3,4 milliárd forintot nyert el új generációs informatikai hálózat építésre a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázaton. Ráadásul a vállalkozás egy máltai cégen keresztül egyértelműen Mészáros Lőrinchez köthető.

A csatorna a decemberi döntésbe nem nyugodott bele, és bíróságra vitte az ügyet, amely január végén úgy döntött: azonnali hatállyal vissza kell venni a PR Telecom kínálatába a csatornát. Hogy most készülnek-e hasonló lépésre, egyelőre nem tudni.

Mint ahogy az is csak sejthető, hogy

a nagy Orbán-Simicska örökharag második évfordulójára időzített döntés

meghozatalánál nem az üzleti megfontolások voltak a legfontosabbak.

A UPC sajtóosztálya ugyanakkor határozottan cáfolja, hogy politikai hátterű döntés született volna. Szerintük  a digitális csatornakínálat bővülése (pl. új HD csatornák megjelenése) miatt kell időről-időre csökkenteni az analóg kínálatban elérhető csatornák számát, ugyanis a hálózat kapacitása véges. Hozzáteszik: a lépés időzítése pusztán a véletlen műve, ráadásul a Hír TV február 5-től került ki az analóg csomagokból, míg a "G-nap" február 6-án volt.