Bencsik András szerint ingyen kapunk egy atomerőművet az oroszoktól

Az orosz elnök ajánlata fantasztikus, ismét aranyat ért a Sajtóklub adása.

Tegnap este lement a Sajtóklub legújabb epizódja az Echo TV-n Bayer Zsolt vezetésével. A vendégek közt természetesen ott volt Bencsik András is, a Demokrata főszerkesztője.

A műsor utolsó témája Putyin budapesti látogatása volt, melynek értékelése során Bencsik a paksi atomerőművel kapcsolatos ajánlatot emelte ki, miszerint, ha kell Oroszország az építést 100%-ban is meghitelezi Magyarországnak, az eredeti 80% helyett.

Azon túl, hogy szerinte ez egy hihetetlen üzleti ajánlat, egész érdekes eszmefuttatást hallhattunk:

 Ha kell, a paksi építés költségeinek 100%-át meghitelezi Oroszország, ami azt jelenti, hogy ingyen kapunk egy atomerőművet, valamilyen arányú – akkor már nyilván nem abba az arányba, mint amibe eddig egyeztünk meg, ami 80%-ról szólt, de valamilyen arányban a bevétel Oroszországot illeti meg, egy kisebb arányban nyilván Magyarországot.

Afelett nagyvonalúan elsiklott, hogy a kedvezőbb nemzetközi besorolásunk miatt az eredeti megállapodásban rögzítetteknél a piacról is jobb feltételekkel vehetnénk fel hitelt. Ha pedig kivesszük belőle a magyar önerőt, még nagyobb lesz az államadósság, ami szintén nem jó hír. Arról nem is beszélve, hogy ilyen esetekben jellemzően akkor engedi meg a finanszírozó, hogy a projekt későbbi bevételeiből törlesszen a hitelezett ország, ha az erőmű üzemeltetésében saját maga is részt vehet, de erről egyelőre nincs szó. A két szép szemünkért pedig nem fogják ezt megengedni, mert a bevételfüggő törlesztés túl kockázatos a hitelt biztosító államnak.

Természetesen létezik kedvezőbb ajánlat, amire Bencsik is rájött:

Ennél már csak akkor van jobb üzleti ajánlat, ha fel is építi, meg még fizet is nekünk érte, de ez már a mesevilágba tartozik.