Az MSZP is csatlakozott az olimpiai aláírásgyűjtéshez

A döntés azért is érdekes, mert január végén még a fővárosi közgyűlésben egyetlen szocialista polgármester sem támogatta az LMP Budapest olimpiai pályázatának visszavonásáról szóló javaslatát.

A szocialisták honlapjukon most azzal érvelnek a népszavazás mellett, hogy ezermilliárdokat nem lehet elkölteni az emberek megkérdezése nélkül.

Két hete Szanyi Tibor jelenlegi szocialista EP képviselő próbált némi politikai tőkét kovácsolni az aláírásgyűjtésből. A Kapitány gyorsan hazaszaladt Brüsszelből és a Nyugati téren látta el kézjegyével az ívet. Hogy hőstettéről nehogy lemaradjon valaki, egy sajtótájékoztatót is összetrombitált. Az események azonban nem úgy alakultak, ahogy eltervezte. A Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András ugyanis diszkréten elküldte a picsába, és aláírásgyűjtő íveket nyomott a kezébe. Szanyi később végül összegyűjtött 170 aláírást.

Az aláírásgyűjtéshez korábban már az LMP és az Együtt is csatlakozott.

Természetesen a baloldalon semmilyen akció sem képzelhető el Gyurcsány Ferenc nélkül. A DK elnöke bele is köpött egy hatalmasat a Momentum Mozgalom levesébe, pártja ugyanis online kezdett aláírásgyűjtésbe, ami természetesen nem adódik hozzá az érvényes szignók számához, a kitöltők adatai azonban a DK-hoz kerülnek. Ám Szanyi Tibor akciójához hasonlóan ez sem úgy sült el, ahogy tervezték. A hatalmas felháborodás miatt gyorsan be is szüntették a gyűjtést.

A Momentum Mozgalomnak a népszavazás kiírásához február 17-éig kell összegyűjtenie 138 ezer budapesti érvényes aláírást. Legutóbb vasárnap közöltek adatokat, akkor 110 ezernél tartottak. Mivel az eddigi tapasztalatok szerint az aláírások 10-15 százaléka különböző hibák miatt érvénytelen szokott lenni, ezért legalább 150-160 ezer aláírást kellene leadniuk.