Ha valaki közpénzt tesz zsebre, kattan a bilincs

Volner János, a legerősebb ellenzéki párt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon évente 400 milliárd forint kárt okoz a korrupció, egyebek mellett a közbeszerzések felülárazása miatt. Megjegyezte, hogy az ország 2010-hez képest is romló teljesítményt mutat a korrupciós index alapján.

A Jobbik a változás érdekében törvénycsomagot készített elő lex Lúdas Matyi néven

- ismételte meg Vona Gábor pártelnök korábbi közlését.

Minden kiderülhet! A titkosítások feloldására készül a Jobbik

A politikus szerint Magyarországon a korrupció a költségvetésből történő pénzek elvonása mellett annak másodlagos, begyűrűző hatásai miatt is különösen súlyos problémát jelent. Ennek tulajdonítja többek között az elmúlt években hatalmas méreteket öltő elvándorlást is. Amikor Mészáros Lőrinc és társai ellopják a magyar adófizetők pénzét, akkor a költségvetés megrövidítése mellett kontraszelektálják a magyar vállalkozói kart is.

Ennek első lépése az alaptörvény módosítása, a "v, mint Viktor" cikk foglalkozna a korrupció elleni harc fontosságával - mondta a frakcióvezető.

Emellett felidézte, hogy pártja egyebek mellett a kormánytagokra és más vezető politikusokra kiterjedő kötelező vagyonosodási vizsgálatot szeretne, a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságát követeli, továbbá feloldaná a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó titkosításokat. Utóbbira példaként hozta, hogy kik vettek ki pénzt az utolsó pillanatban a Quaestorból.

Volner János ismertette azt is, hogy átvilágíttatnák az adóhivatallal a közbeszerzésen nagyobb összeget elnyerőket, felállítanák az antikorrupciós ügyészséget, duplán büntetnék a bűncselekményt elkövető közszereplőket és elszámoltatnák azokat a médiamunkásokat, akik hozzájárultak, hogy korrupciós ügyek rejtve maradjanak.

A képviselőt kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint több alapszervezet a Jobbikból való távozását helyezte kilátásba, mert nem ért egyet a párt irányvonalával.

Volner János azt felelte, hogy a megjelent lista a kormányközeli sajtó kívánságlistája, amelynek a fele sem igaz, s olyan településeket is tartalmaz, ahol nincsenek is alapszervezetek.

Hozzátette, hogy nem érkezett hozzájuk olyan jegyzőkönyv vagy petíció, amely szervezetek távozásáról szólt volna.