Rendőrsorfal a Nolimpiás aláírásgyűjtők előtt és ami emögött áll

Sorfallal kerítettek be egy bűnözöt.   

Az egyenruhások a helyszínen állítólag azt felelték, hogy a nolimpiás önkéntesek összeesküvés elméletét nem cáfolják. A rendőrség azonban az Indexnek később, azaz szerdán arról adott hivatalos tájékoztatást, hogy az intézkedés hosszú időtartamát a szakszerűség indokolta, tekintettel arra, hogy egy körözött személlyel szemben kellett intézkedni a szóban forgó helyszínen. A rendőrök egyébként a meg nem nevezett körözött személyt elfogták és előállították. Mindez dicséretes és életszerű is lehet, tekintve az aluljárókat eluraló áldatlan állapotokat. De, ez azért érdekes, mert beszámolók szerint, amint elpakolt az Együtt, a rendőrök is azonnal odébb álltak.

Különös egybeesés, ezek szerint sorfallal kerítettek be egy bűnözöt, de ugorjunk. Most nem a konkrét történettel kapcsolatban jegyzek meg ezt azt, hanem úgy általánosságban.

Fogalmam sincs mennyien támogatják vagy ellenzik a budapesti olimpiát azok közül, akik 2006-ban utcára mentek, majd utána szembesültek azzal, ahogy a demokrácia álarca lehull és azzal együtt a lopakodó diktatúra eszköztárával is. Én legalábbis még emlékszem azokra az időkre, amikor lassan az egész országot műveleti területté minősítették, amin belül a gyülekezési szabadságot tulajdonképpen megszüntették. Nekem azóta mindig görcsbe rándul a gyomrom, ha a mindenkori hatalom a mindenkori ellenzéket a karhatalom segítségével akadályozza meg abban, hogy alapvető demokratikus jogait gyakorolja.

Már akkor is felkapom a fejemet, ha ennek csak a látszata is felmerül, mert emlékszem arra is, amikor mellébeszéltek, "az nem úgy volt", amikor ürügyet kerestek, amikor azt kérte a budapesti rendőrfőkapitány, hogy mutassunk egy viperát, amit állításuk szerint nem is használtak, majd másnap az utcán cinikusan ott folytatták, ahol előzőleg abbahagyták, miközben a képünkbe röhögtek.

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy jelen bejegyzés megírásában nem azok a 2010 utáni történetek inspiráltak, amikor elvittek néhány önkéntest néhány órára azok közül, akik a kormánypárt székházának az erkélyén kántálták, hogy demokráciát vagy többször is hosszú órákra hidakat zártak le és megbénították a fővárosi közlekedést. Mert minket annak idején ezeknek a tetteknek a töredékéért könnygáz, illetve gumilövedék zápor fogadott volna. Ráadásul a fősodratú baloldali és liberális sajtó szemében a mai napig huligánok, csőcselékek vagyunk a múltunk miatt, nem pedig csillogó szemű öntudatos fiatalok, főleg nem hősök.

A népszavazás azonban alapvető demokratikus jog, amit a neres Alaptörvény is biztosít. Mely eszközzel nem is olyan régen maga a hatalom és több mint három millió honfitársunk is élt, mikor kiálltak Magyarország függetlensége és a magyar nemzet kulturális egysége mellett. Ez egy nagyon fontos eljárás. Nem feltétlenül „hazaárulás” az embereket megkérdezni arról, hogy mit akarnak vagy mit nem akarnak, ez a demokratikus társadalmak, többek között egyelőre a mi társadalmunk alapja is. Nem tudom mi a rosszabb a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) elítélt bűnözőket bevetni vagy magát a rendőrséget. Egy biztos, ezeket a demokratikus megmozdulásokat a hatalom részéről ellehetetleníteni nagyon rossz üzenet lenne. Biztos vagyok abban, hogy ez a regnáló kormánynak sem állhat érdekében. Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, hogy az együttesek nyugodtan forduljanak a Független Rendészeti Panasztestülethez, ha úgy érzik jogsérelem érte őket. Bízom abban, hogy az Együtt beszámolója egy felfújt lufi, aminek nincsen semmi alapja. Talán ez az ellenzéki történet tényleg csak egy ürügy lesz, ha nem gyűlik össze a kellő mennyiségű aláírás, ahogy azt Kósa találgatta.

Röviden: fogalmam sincs, hogy mennyien támogatják vagy nem támogatják a budapesti olimpia megtartását a 2006-osok közül. De azt mondom, hogy egy baloldali vagy liberális minipártnak is lehetnek alapvető jogai, akkor is, ha utána ugyanúgy csőcselékeznek a megrögzött gyurcsányisták, illetve Vona Gábor „meleg popsijáról” beszélnek, mint tette azt Nyakó István az egyik tévéműsorban. Ez az aljas kettős mérce minősítse őket, ne minket.

Az Együtt szerint rendőrök akadályozták az aláírásgyűjtésüket

"Ezzel szemben tény, hogy a BRFK két rendőre intézkedett Budapesten a határ úti metrómegállóban, mert a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága részéről, körözött személyről érkezett bejelentés. Amint az a felvételen is látszik, a helyszínen csak két rendőr intézkedett, a többi formaruhás személy nem rendőr"