A szakszervezetek 2019-ig 30 százalékos béremelést követelnek

A kormány várhatóan elfogadja az állami alkalmazottak fizetéséről szóló javaslatokat, mivel a szakszervezetek és a vállalatvezetők már megállapodtak a hároméves fizetésfelzárkóztatási stratégiáról - tudta meg a kormányzati Magyar Idők.
 
Szerdai számában a napilap azt írja: az érdekképviseletektől származó információk szerint a kormány asztalán van a négy nagy állami közszolgáltató vállalat, valamint a szakszervezetek megállapodása, amely egybecseng a kormányoldal elképzeléseivel is.
    
A MÁV-nál, a Volánoknál, a Magyar Postánál, valamint a víziközmű ágazatokban január közepén kezdődtek a bértárgyalások.

Eközben a BKV-nál:

Nulla százalékos bérfejlesztést ajánlott a BKV

Zajlanak a bértárgyalások a BKV-nál is. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet Facebookon közzétett beszámolójából az derül ki, hogy a BKV menedzsmentje jelenleg nulla százalékos bérfejlesztésre tett "ajánlatot". Igaz, jelenleg nem ez a végső ajánlat. Mint írják, a BKV gyorsan, és több évre szeretne megállapodni, mivel tisztában vannak az elvándorlással és a hiányszakmák kialakulásával, de "ehhez komoly garanciális elemekre, illetve a tulajdonos beleegyezése is szükséges".

"Valamelyik következő ülésre kell várni"

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lap kérdésére azt közölte, folyamatosak az egyeztetések az állami cégekkel, de a végleges döntés csak a kormány valamelyik soron következő ülésén születhet meg. Hozzátették: a tárca kérése az volt, hogy hosszú távú megállapodásra tegyenek javaslatot a felek.
    
Mészáros Melinda, az ágazatokban döntő többséget képviselő Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Időknek elmondta: a szakszervezetek egységes javaslatot fogadtak el az állami cégek dolgozóinak béremeléséről, így 2019-re 30 százalékkal nőhet azon dolgozók bére, akik a minimálbérnél magasabb összegért dolgoznak.
    
Mint ismert, a minimálbér és a garantált bérminimum megemlése miatt a teljes közszférában, az állami vállalatoknál és persze a magánszektorban is óriási bérfeszültség keletkezett, lévén a legalacsonyabb bérkeresetűek (döntően az alacsonyabb iskolázottságúak és fiatalabbak) "utolérték" a 10-20 éve dolgozókat és magasabb iskolával rendelkezőket. 
 
Több szakértő szerint a kialakult helyzet jóvoltából még inkább megnőhet a pályaelhagyók és nyugatra vándorlók aránya. 
 

A kultúra csendes hadosztályáról megfeledkezett a kormány

Tüntetéssel ünneplik a magyar kultúra napját a kulturális dolgozók. A bérpótlékot év elejére ígérték, most elvileg februártól kapnák, de még a rendelet se született meg. Ráadásul az ágazati érdekvédők szerint ez semmit sem old meg, durva bérfeszültség van kialakulóban.Szombaton délután négykor a budapesti Batthyány téren demonstrál a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete tiltakozva a bérpótlékok elmaradása, az intézmények bezárása és a folyamatok forráskivonások ellen- jelentette be a szervezet vezetője a Klubrádióban.