Az ISIS ellen harcolt, most vérdíj és börtön fenyegeti Dániában

Joanna komolyan vette azokat az "európai értékeket", amelyeket az iskolában hallott. Hiba volt.

Joanna Palani családjával hároméves korában költözött a skandináv országba. A csinos fiatal lány filozófia-politológia szakon végezte tanulmányait Koppenhágában, ám 2014 őszén úgy döntött:

miközben Szíriából százezer számra menekülnek el az életerős férfiak, ő nő létére inkább odamegy, és felveszi a harcot a dzsihadistákkal.

A Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciához került, ahol rövid időn belül profi mesterlövész vált belőle. A fronton töltött egy év alatt szembe került az aszadista kormánycsapatokkal, és az Iszlám Állam harcosaival is. A Vice-nak májusban azt nyilatkozta: a rosszul kiképzett, és elsősorban öngyilkos merényletekben jeleskedő

dzsihadisták könnyű célpontnak bizonyultak,

míg a hivatásos szír katonákat sokkal nehezebb ellenfélnek, "tökéletes gyilkológépnek" látja.

Joanna 12 hónapos frontszolgálat után rövid szabadságra visszautazott családjához Dániába.

Ám ott nem hősként üdvözölték - hanem bűnözőként.

Az YPG ugyanis Európában és az Egyesült Államokban terrorszervezetként van nyilvántartva. Ez ugyan nem akadályozza meg, hogy rendszeresen együttműködjenek velük az IÁ elleni küzdelemben - ám azt már igen, hogy állampolgáraik csatlakozhassanak a szervezethez. A lány útlevelét elkobozták, így nem mehetett vissza harcolni. Sőt, miután a tilalom ellenére is visszament a Közel-Keletre (hogy a fronton is járt-e azt nem tudni pontosan), tavaly

decemberben le is tartóztatták.

A törvény értelmében akár hat hónapos szabadságvesztést is kaphat, ám egyelőre óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

S, ha ez nem lett volna elég, a lány állandó életveszélyben van Dániában is.

Az Iszlám Állam egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Legalábbis egyes források ezt állítják, maga a terrorszervezet nyilvánosan nem adott ki ilyen közleményt. A Kurdish Question nevű kurd portál szerint kamuhírről van szó, amely annak ellenérre futott körbe az interneten, hogy egyetlen hitelt érdemlő forrás sem erősítette meg. Így azonban már bőven lehetnek olyan fanatikus, elmebeteg, vagy simán csak az állítólagos busás jutalomra pályázó emberek, akik készek volnának meggyilkolni a lányt, aki már számos halálos fenyegetést is kapott.

Joanna így most a dzsihadisták célkeresztjében, fegyvertelenül

nagyobb veszélyben érezheti magát, mint a háborúban.

A fiatal harcos nem érti, miért börtönözték be, hiszen Szíriában azokért az értékekért küzdött, amelyeket a Nyugat oly büszkén tűz saját zászlajára - ráadásul egy olyan szervezetben, amelyet a háborúban szövetségesként kezel.

"Hogy jelenthetnék veszélyt Dániára azzal, hogy egy olyan hadseregben harcolok, amelyet Dánia hivatalosan támogat, és kiképez?"

 - teszi fel a meglehetősen jogosnak tűnő kérdést.

A brit Independentnek tavaly év végén azt nyilatkozta:

"A nők jogaiért és a demokráciáért küzdöttem - azokért az európai értékekért, amelyeket dán lányként tanultam".