Trükközés, megalázás – ilyen a magyar munkaerőpiac

A Jobbik 20-30 százalék körüli járulékcsökkentésre lenne szükség.

Pintér Tamás emlékeztet: a kormányzat idei minimálbért és garantált bérminimumot fejlesztő intézkedései kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a dolgozókat, és trükközésre kényszerítik mind a magán-, mind az állami szektor munkaadóit. A munkáltatók többféle trükkel játsszák ki a bérfejlesztési kötelezettségeiket a munkavállaló rovására. Előfordul, hogy papíron részmunkaidőben foglalkoztatják tovább az alkalmazottakat, de ugyanannyi munkát kell végezniük, mint korábban. Arra is van példa, hogy átminősítik a dolgozó munkakörét, hiszen a garantált bérminimumot csak akkor kell kifizetni, ha az állás betöltéséhez szakképzettség szükséges. A legmegalázóbb trükközési módszer pedig az, amikor az önkormányzat vagy az állami cég egyszerűen kirúgja az alkalmazottat, és közmunkásként foglalkoztatja tovább.

A bérfejlesztéseket kísérő problémáknak már kézzelfogható jelei is vannak a jobbikos politikus szerint, hiszen a kohászati ipar zászlóshajójának számító ISD Dunaferr legtöbb dolgozóját tömörítő szakszervezete, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (állásukat kockáztatva) tüntetni kényszerült az elégtelen béremelések és bérfejlesztések miatt.

"A Jobbik szolidaritását fejezi ki és támogatásáról biztosít minden egyes harcolni kényszerülő vasműs munkavállalót".

A jobboldali ellenzék továbbra is fenntartja javaslatát, ami szerint 20-30 százalék körüli járulékcsökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy a cégek ne nyeljék le teljesen a járulékcsökkentést, és annak hatása a bérekben is megjelenhessen.

"Mindemellett a kormánynak további egyeztetéseket kell lefolytatnia stratégiai partnereivel, nem szabad a multik szekerét tovább tolni a munkavállalók rovására! Felszólítjuk a kormányt, hogy a bérfejlesztések során ne teremtsen lehetőséget arra, hogy a munkáltató trükközhessen a munkavállaló rovására, és biztosítsa a bérfejlesztésekre a kellő anyagi forrásokat"

- zárul a közlemény.