Kósa Lajos: hülyeség az antikorrupciós törvénycsomag

Teljes mértékben felborítaná a Magyarországon eddig alkalmazott jogi hierarchiát.

Kiderült, hogy nagyon nem.

Minden szupi szuper

A nagyobbik kormánypárt politikusa mindenki figyelmét felhívta arra, hogy Magyarországon a közpénzek védelme a jelenlegi törvények szerint is szabályzott, méghozzá rendkívül szigorú módon. Úgy vélte, hogy ezért beszélünk az OLAF-jelentésről és a négyes metróról. Nem érzi úgy, hogy például ennek kapcsán joghézag lenne. Elmondása szerint ők pont azt követelik a hatóságoktól, hogy derítsék ki a büntetőjogi felelőseit az ügynek.

„Nekünk a politikai felelősökkel van dolgunk, a joghatóságnak; az ügyészségnek, a rendőrségnek pedig a büntetőjogi felelősséget kell kezelnie” – mondta. Kósa újfent hangsúlyozta, hogy az Alaptörvényben és a jogszabályi hierarchia több szintjén mindazok a kérdések jelenleg is meglehetősen szigorúan szabályozottak, melyeknek a Jobbik az újraszabályozást kezdeményezte.

„Egyébként egyetértünk: a korrupciót is üldözni kell, de ettől még nem kell rendetlenséget csinálni az állami szervezetben...”

- jegyezte meg, mire mi egy egyértelműsítő kérdést fogalmaztunk meg, amire kapásból megkaptuk az egyértelmű feletet is.

„- Ön szerint a jelenlegi törvényi környezet lehetőséget nyújt a felelősségre vonásra?
- Teljes mértékben!”

példát mutatunk európának

Hozzátette: ha valamilyen kérdésben nem nyújt lehetőséget, akkor is biztos az, hogy nem az Alaptörvényt kell módosítani, ami az EU alkotmányai közül az egyik legszigorúbb. Példaként említette az állítólag Európában is példaértékű közérdekű-adatigénylési modellt.

Aki nem lép egyszerre

Az ágazati törvények kapcsán pedig emlékeztetett arra, hogy a kormány már decemberben megküldte a tavaszi jogalkotási programját, abban szerepel a Btk. tervezett módosítása is. Sőt az igazságügyi miniszter kérésére a büntetőtörvénykönyv módosítására irányuló felvetéseket is meg lehetett tárgyalni az első körös frakcióközi egyeztetéseken. Szavai szerint időben kellett volna szólni, az ellenzéki néppárt tulajdonképpen elkésett, nem tartja tiszteletben a jogalkotási rendet, a Jobbik csak „politikai palávert” akar csinálni.

Minden kiderülhet! A titkosítások feloldására készül a Jobbik

A politikus szerint Magyarországon a korrupció a költségvetésből történő pénzek elvonása mellett annak másodlagos, begyűrűző hatásai miatt is különösen súlyos problémát jelent. Ennek tulajdonítja többek között az elmúlt években hatalmas méreteket öltő elvándorlást is. Amikor Mészáros Lőrinc és társai ellopják a magyar adófizetők pénzét, akkor a költségvetés megrövidítése mellett kontraszelektálják a magyar vállalkozói kart is.