A börtönökben hirdetik a raboknak, hogyan perelhetik a magyar államot

Valamennyi bv-intézet egyenként, személyesen informálja az elítélteket.

Az emberi jogi bíróság korábbi döntésében egyébként megjegyezte, megfelelő intézkedésekkel lehetne tenni a zárkák túltömöttsége ellen. Az Országgyűlés tavaly október végén törvénymódosítást fogadott el, mely szerint az állam normatív rendszerben kártalanítja azokat, akiknek elhelyezése sértette alapvető jogaikat. A szabályozás idén január 1-jén lépett hatályba, ennek eredményeként fel is függesztették a megindított eljárásokat.

Kifogásolták, hogy a mellékhelyiség egy légtérben volt a zárkákkal, a magyar börtönökben nincs megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés, és olykor az előírtnál kisebb a személyes élettér is.

Viszont már könnyebb lesz perelni: a kormányzati tájékoztatóhoz minden rab kap a kártalanítási igény bejelentésére szolgáló formanyomtatványt, amit a jogosultak annál a büntetés-végrehajtási intézetnél adhatnak le. Valamennyi bv-intézet egyenként, személyesen informálja az elítélteket.

S hogy mennyi pénz járhat?

A kártalanítás egy napra eső összege legalább 1200, de legfeljebb 1600 forint. Értelemszerűen annyi napra jár pénz, ahány napot az illető jogsértő körülmények között töltött - írja a lap.