Ilyen még nem volt: Népszerűségi rekordot döntött Marine Le Pen

A jobboldali pártvezér 26 százalékos népszerűségével magabiztosan vezeti a francia köztársasági elnöki posztért zajló versenyt.

Legesélyesebb kihívója, Emmanuel Macron 21 százalékkal szellősen követi Le Pent, míg a korrupciós botrányával viaskodó Francois Fillon - akit korábban a legesélyesebb jelöltként tartottak számon - 18 százalékkal kullog a két politikus után.

Ha az állás így marad, akkor az a sosem látott helyzet is előfordulhat, hogy a klasszikus politikai jobboldal helyett a "szélsőjobboldalinak" bélyegzett Nemzeti Front csatázhat majd a baloldallal a következő elnökválasztás második, mindent eldöntő fordulójában.

Marine Le Pen eddigi is vezette a népszerűségi listákat, de előnye igazán a párt múlt heti nagygyűlése után vált látványossá.

Ennek ellenére továbbra is valószínűtlen, hogy az antiglobalista forradalmat meghirdető, sikeres néppárti fordulattal operáló politikus asszony a második fordulóban meg tudná verni Macront.

Politikai oldalakon átívelő nemzeti egység és globalizációellenesség - Ezt ígéri Le Pen

A hétvégén kétnapos nagygyűlést tartott a francia radikális jobboldal Lyonban. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front kemény nacionalista és globalizációellenes retorikával vág neki az elnökválasztási kampánynak, ahol a párt vezetőjének minden eddiginél jobb esélye mutatkozik a diadalra. Pláne, hogy újabban a francia társadalom olyan rétegei is kezdenek melléjük állni, akikről eddig elképzelhetetlen lett volna, hogy a szélsőségesnek bélyegezett alakulatra adják voksukat.