Pótolják-e az idei hideg miatt letarolt erdőrészeket?

Nem mindegy, hogy mi marad a szakszerűtlen tarvágások után.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke ezért Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordult, "a miniszter felelős hozzáállásában, az ügy érdekében tett hatékony intézkedéséiben" bízva.

A miniszter is elismeri a nehézségeket

"Az idei kemény, hideg tél következtében olyan mértékben megugrott a lakosság tűzifa iránti igénye, hogy annak kielégítését a magán és állami erdőgazdálkodók csak nagy nehézségek árán, időnként a vállalt határidőn túl tudják teljesíteni" - fogalmazott válaszában a miniszter.

Fazekas Sándor szerint ugyanakkor, bár van a fakitermelések során erdőfelújítási kötelezettség, melynek elmulasztása akár bírságot, vagy súlyosabb esetben fakitermelési korlátozást is vonhat maga után, úgy véli, nincs szükség a "lecsupaszított" területeken a "faültetés fokozására".

Így kéne pótolni

Az Erdőtörvény előírásainak megfelelően, a törvényben szabályozott módon történő fakitermeléseket követően természetes úton történő erdőfelújításokra kerül sor, amely során a fák regenerációs képességét kihasználva, az erdészek szakszerű közreműködésével természetes úton újul meg az erdő. A szakszerűtlen tarvágások és erdőirtások következtében azonban mesterséges erdőfelújításra lenne szükség, amely során a talaj előkészítését követően abba magot vetnek vagy csemetéket ültetnek.

Sneider - akinek egy korábbi javaslatára a kormány átláthatóbbá tette a tűzifaprogramot - portálunk megkeresésére úgy fogalmazott:

nem vonja kétségbe a minisztériumban dolgozók elméleti tudását, ám velük ellentétben, azok, akik a hazai erdőket járják, elképesztő méretű erdőirtásokkal találkozhatnak.

"Szeretnénk elérni, hogy a hazai erdőállomány valóban gyarapodjon, ezzel párhuzamosan megőrizve annak páratlan gazdagságú növény- és állatvilágát"

- fogalmazott a jobbikos politikus.

A helyettes államtitkár is Sneider álláspontján

Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikáért felelős helyettes államtitkára szerint a kormányzati támogatások következtében elterjedt biomassza-erőművek miatt egész erdőrészeket irtottak ki, ám ezeket nem ültették újra. Az erdők korábbi kifosztásának hatásai pedig ma is jelentkeznek - fogalmazott a közelmúltban a Magyar Nemzetnek Holoda.

A miniszter szerint 2050-re lesz ideális a helyzet

Fazekas Sándor szerint az ország erdősültsége 2050-re el fogja érni az optimálisnak tartott 27%-ot.

Arra azonban, a kormányzattól megszokott módon, már nem tért ki: abban az esetben, ha ez mégsem következne be, kit terhel majd a felelősség?