Mire elkezdenénk örülni az enyhébb időnek, jön az árvíz

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) jelentése szerint mostanáig 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget: húsz szakaszon másodfokú, tizenhét szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága már

több mint 44 ezer hektár,

ebből csaknem 24 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek - olvasható a jelentésben. Ugyanakkor kiemelték: a következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék, az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés segíti a belvíz folyamatos levezetését.

Emellett Magyarországon összesen

419 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség.

Ebből - a Tiszát, a Lónyay főcsatornát, a Bodrogot és a Keleti-főcsatornát érintően - 225 kilométeren harmadfokú a készültség. Emellett 39 kilométeren a Tiszát és a Lónyay főcsatornát érintően másodfokú a készültség. További 155 kilométeren a Tiszán, a Sajón, a Bodrogon és Rongyva-patakon elsőfokú az árvízi készültség.

Az OMIT azt írja, hogy az időjárás az árvízi helyzet szempontjából kedvező: újabb jelentős jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.